Pátrač sondujúci v hlbinách neznámej hudby

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 4. decembra 2013, 08:16
  • Autor:jk

Na webovej stránke www.mixcloud.com má jedno zo svetovo najuznávanejších mien, DJ Paul van Dyk, 27-tisíc stálych poslucháčov. Mladý Piešťanec Adam Kvasnica ho doťahuje takmer na vlások – jeho mixy oslovujú takmer 26-tisíc fajnšmekrov muziky z celého sveta. Je zároveň programovým riaditeľom a hudobným dramaturgom Rádia Piešťany. Pre náš týždenník poskytol rozhovor, v ktorom nás zaviedol za kulisy nielen rádia.

Pre ľudí je zvyčajne hudba len spestrením, ktorú si vypočujú v rozhlase či na CD. Vy ste zrejme „vážnejší“ prípad. Kedy ste o ňu začali zaujímať hlbšie?
Od mojich štrnástich rokov rodičia nemali problém, čo mi kúpiť na narodeniny či Vianoce. Darček bol jasný. Chcel som len cédečka. Nič iné.

Ako ste naďabili na stránku www.mixcloud.com?
Pre Rádio Piešťany sa pokúšam v oblasti hudby sledovať všetko, čo sa dá. Preto som hľadal inšpiráciu aj na internete. Internetová stránka mixcloud funguje na princípe internetového rádia. Tisíce ľudí z celého sveta tu umiestňujú svoje rádiové show a DJ-ské mixy. Zhruba pred rokom som na stránku začal umiestňovať moje sety, zložené prevažne z hudby Rádia Piešťany (zmixovaná hudba, ktorá má jednotiacu myšlienku – pozn. red.). Zrazu mi začalo pribúdať po tisíc poslucháčov týždeň čo týždeň.

 Priblížte nám, čo všetko to obnáša?
Snažím sa sledovať všetky kompilácie od sedemdesiatych rokov minulého storočia až po súčasnosť. Pre inšpiráciu počúvam i rôzne svetové rádiá. Doposiaľ som na stránku pridal 150 hodín zmixovanej hudby, pričom sa neopakuje ani jedna pieseň. Nemám záujem tam dávať kapely ako Pink Floyd, nie preto, že by boli zlé, ale pretože každý, kto ju chce počuť, nerobí mu to potiaže. Moje sety sú zložené z neznámej hudby. Dá sa povedať, že plním sprostredkovateľskú úlohu pre ľudí, ktorí by radi počúvali hudbu rôznych štýlov, takú, ktorú im bežné rádia neponúknu, avšak nemajú čas a hlavne ani nevedia, ako by sa k takej hudbe dostali.

Ďalšie novinky z Rádia Piešťany a celý rozhovor si prečítate v aktuálnom čísle 49 Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava