Ľudia sa pýtali na novú elektráreň

  • Spravodajstvo
  • 29. novembra 2013, 08:44
  • Autor:sita/red(i)

Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) má pripravených 115 hektárov pozemkov v katastri Jaslovských Bohuníc a Radošoviec pre novú jadrovú elektráreň. Vlastníctvo pozemkov je podstatné pre rokovania s prípadnými investormi do nového jadrového zdroja. Na stretnutí s obyvateľmi Jaslovských Bohuníc to povedal generálny riaditeľ JESS Štefan Šabík.

Aby investori rozmýšľali o projekte za 4 až 6 miliárd eur potrebujú okrem dokumentov, podľa ktorých je možné investíciu zrealizovať, aj pozemky. "Nehovoríme o výstavbe, my ešte len posudzujeme, či sa tu môže stavať,“ vysvetlil v diskusii Šabík. Odmietol tak tvrdenie jedného z obyvateľov, že spoločnosť rozhodla o novom jadrovom zdroji bez účasti verejnosti ešte pred skončením zákonom stanovených procesov. Predčasné je v tejto fáze hovoriť podľa neho aj o konkrétnych termínoch. To bude možné až po zabezpečení financovania v objeme 4 – 6 miliárd eur. Nový jadrový zdroj však nebude uvedený do prevádzky skôr ako v roku 2025. V súčasnosti sa začalo posudzovanie vplyvov na životné prostredie, to má trvať 2,5 roka.
Jadrová energetická spoločnosť Slovenska vznikla koncom roka 2009. Štát má vo firme JESS cez Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť (JAVYS) 51-percentný podiel a skupina ČEZ drží zvyšných 49 percent akcií. Spoločnosť ČEZ chce z JESS odísť, záujem nahradiť ju má ruská spoločnosť Rosatom. Podľa Denisy Volekovej, riaditeľky spoločnosti Rosatom Overseas, dcérskej spoločnosti Rosatom, by na výstavbe novej jadrovej elektrárne pracovalo až 6 200 ľudí, počas jej samotnej prevádzky zhruba 500 pracovníkov. Podľa Rosatomu by domáci dodávatelia na výstavbe zarobili od 1,2 miliardy až do 3 miliárd eur, štátna kasa by si ročne prilepšila o 470 miliónov eur.
Stretnutie predstaviteľov spoločností pôsobiacich v jadrovej energetike s obyvateľmi Jaslovských Bohuníc pripravila obec v spolupráci s Úradom jadrového dozoru. Podľa starostky Boženy Krajčovičovej ľuďom chýbali aktuálne informácie z jadrovej energetiky. Do kultúrneho domu ich prišlo asi šesťdesiat, okrem novej jadrovej elektrárne sa zaujímali aj o predĺženie životnosti elektrárne V-2, jej bezpečnosť a o dovážanie jadrových odpadov do lokality zo zahraničia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín