Dotácie z Trnavského samosprávneho kraja

  • Spravodajstvo
  • 26. novembra 2013, 08:34
  • Autor:MsÚ(t)

Zariadenie opatrovateľskej služby Lumen získalo v tomto roku vďaka predloženému projektu finančnú podporu na rozvoj poskytovaných sociálnych služieb od Trnavského samosprávneho kraja. Vďaka dotáciám z kraja realizuje projekt aj Zariadenie sociálnych služieb Domum.

Finančnú podporu získalo Zariadenie opatrovateľskej služby Lumen na projekt Seniori – skvalitnenie poskytovania sociálnych služieb. Projekt bol zameraný na vylepšenie poskytovania sociálnych služieb v zariadení predovšetkým imobilných, ťažko mobilných klientov, ktorí si nedokážu sami zabezpečiť základné životné potreby, sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby a potrebujú nevyhnutne kvalitnú a nepretržitú starostlivosť, hlavne z dôvodu ich ťažkého zdravotného stavu. Trnavský samosprávny kraj poskytol Mestu Piešťany dotáciu vo výške 200 eur, ktoré sa použili na kúpu elektrického bio bidetu 1000 na diaľkové ovládanie (nastavenie teploty vody a sedadla, umývanie, sušenie, nastavenie tlaku vody a teploty teplovzdušného sušiča, tlačidlo úsporného režimu, filtre vody). „Nákupom bio bidetu sme zabezpečili ľahšiu a šetrnejšiu manipuláciu pri zabezpečovaní hygieny klientov zariadenia, dokážeme tak afektívnejšie predchádzať vzniku nozokomiálnych nákaz, infekcii, zápalov a podobne,“ uviedla Eva Legátová, vedúca ZOS Lumen. Zdravotnícka pomôcka – Bio bidet pomohla zlepšiť komfort a kvalitu poskytovaných služieb starším a chorým klientom s obmedzeným pohybom v zariadení a taktiež uľahčila manipulácia pri každodennej hygiene v ZOS Lumen.

V Zariadení sociálnych služieb Domum sa s finančnou podporou TTSK v roku 2013 realizuje projekt pod názvom „Deti – prítomnosťou môžeme ovplyvniť budúcnosť“. V zmysle jeho názvu je snaha detským klientom nášho zariadenia, ktorých počet dosahuje takmer 40 detí, spolu s ich rodičmi umožniť a zabezpečiť zmysluplné využívanie voľného času, vytvoriť priestor na nadväzovanie kamarátstiev, kontaktov, vzťahov, vytvoriť podmienky pre pozitívne zážitky pre celú rodinu. „Vďaka dotácii, ktorej celková výška bola 300 eur, sme zakúpili spoločenské hry, ale aj rôzne pomôcky určené pre ručné a výtvarné práce s deťmi, ktoré sa využívajú pri výtvarnom krúžku, ktorý v zariadení funguje,“ dodala Jana Maronová, vedúca ZSS Domum. „Rodiny žijú v zariadení v garsónkach, dvojbunkách a 1-izbových bytoch, kde každá ubytovacia bunka má svoju kuchynku alebo kuchynský kút. Po rokoch užívania rôznymi klientmi z rôznych sociálnych prostredí dochádza k ich výraznému opotrebovaniu, tak sa prostredníctvom dotácie čiastočne obnovilo vybavenie kuchýň novým a veľkokapacitným kuchynským riadom, nakoľko v mnohých rodinách je 4 aj 5 detí,“ upresnila. Pre zabezpečenie dodržiavania čistoty a riadnej hygieny v rodinách sa do práčovne v ZSS Domum tiež zabezpečila práčka, nakoľko práčovne zariadenia sú vzhľadom na množstvo klientov veľmi vyťažené, pračky sa vo zvýšenej miere opotrebovávajú, keďže sú v prevádzke dvanásť hodín denne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel