RECEPT: Jablková roláda

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. novembra 2013, 10:53
  • Autor:HAĽW/red(i)

Suroviny:
Cesto: 6 ks vajcia, 150 g práškový cukor, 50 g kryštálový cukor, 150 g hladká múka, 150 g džem
Poleva: 50 g čokoláda, 25 g Cera
Plnka: 600 g jabĺk, 50 g kryštálový cukor, 1 ks vanilkový cukor, 1 ks celá škorica, 50 g rum, 3 dl vody, 1 ks zlatý klas, 250 g sladká smotana na šľahanie, vaječný likér

Technologický postup:
Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov, bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom, žĺtky s práškovým cukrom, spojíme, mierne premiešame a pridáme múku, znova premiešame. Cesto vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme na plát. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C dozlata. Upečenú roládu stiahneme z plechu a necháme čiastočne vychladnúť, potom stiahneme opatrne papier. Roládu potrieme džemom, jablkovým krémom a stočíme.

Plnka: Umyté jablká nastrúhame. V kastróliku si skaramelizujeme cukor, pridáme jablká, vanilkový cukor a škoricu, podľa potreby podlejeme šťavou a dusíme 20 minút. Potom pridáme zlatý klas rozmiešaný s 3 dl vody a vlejeme na podusené jablká. Varíme dve minúty a nakoniec pridáme rum, premiešame a odstavíme.
Roládu potrieme džemom, jablkovým krémom a stočíme. Nakrájame na roládky, nastriekame šľahačku a polejeme vaječným likérom.

Táto jablková roláda môže inšpirovať mnohé gazdinky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín