Najlacnejší život majú bezdomovci v krajskom meste

  • Spravodajstvo
  • 22. novembra 2013, 12:22
  • Autor:sita/red(i)

Bezdomovci v Trnavskom kraji nemusia nocovať vonku. Najlepšie podmienky im poskytuje krajské mesto, kde môžu v nocľahárni prespať úplne zadarmo. Okrem toho im Centrum pomoci človeku Trnavskej arcidiecéznej charity tiež zadarmo ponúka teplú polievku a teplé oblečenie.

V Trnave eviduje radnica 79 bezdomovcov, pred príchodom mrazov ich policajti kontaktujú a informujú o možnosti využiť sociálne služby poskytované mestským Strediskom sociálnej starostlivosti alebo charitou. Nocľaháreň má podľa Pavla Tomašoviča z mestského úradu kapacitu 41 lôžok, osem z nich je vyčlenených pre ženy. Jej obsadenosť závisí od počasia, v prípade silných mrazov býva takmer plná.
Samospráva je vždy na zimu pripravená rozšíriť kapacitu o ďalšie postele. Mestský úrad plánuje služby pre bezdomovcov spoplatniť aspoň symbolickou čiastkou. Ľudia bez domova dostali ponuku zapojiť sa do práce prostredníctvom menších obecných služieb, prijali ju šiesti. V Senici sa počet bezdomovcov pohybuje od 15 do 20, mesto im ponúka možnosť prespať v nocľahárni s kapacitou sedem miest, neziskovka Zariadenie sociálnych služieb Senica v útulku, kde je osem miest.
Podľa Kataríny Polákovej z Mestského úradu v Senici platia za noc v nocľahárni Seničania s príjmom pod hranicou životného minima 30 centov, ostatní jedno euro. Okrem postele tu majú vytvorené podmienky na osobnú hygienu, perú im tu oblečenie, prípadne dostanú náhradné šatstvo. Útulok je tiež spoplatnený, klienti platia podľa výšky svojho príjmu.
V Skalici slúži ľuďom bez strechy nad hlavou nocľaháreň mestskej neziskovky Štíbor. Jej kapacita je desať miest, podľa Martiny Štepanovskej z mestského úradu je plná. V meste je ďalších päť bezdomovcov, tí však akúkoľvek pomoc odmietajú. ,,Klienti nocľahárne sú povinní platiť úhradu za sociálne služby, suma je 70 centov za noc,“ povedala Štepanovská. Každý obyvateľ nocľahárne má podľa nej nejaký príjem, či už mzdu, dávku v hmotnej núdzi alebo aktivačný príspevok. Aj tu majú k dispozícii umyváreň, práčovňu, sociálne poradenstvo, ale aj nevyhnutné ošatenie a obuv.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav