Zabudnutá Sissi bude pamätihodnosťou mesta

  • Spravodajstvo
  • 19. novembra 2013, 12:10
  • Autor:sita(j)

Socha cisárovnej Alžbety je dnes zastrčená pri stene kúpeľného domu Irma.

Do zoznamu pamätihodností Piešťan pribudne socha cisárovnej Alžbety Bavorskej, známej ako Sissi. Na dielo budapeštianskeho sochára Júliusa Jankovicsa zo začiatku minulého storočia pri tvorbe pôvodného zoznamu pamätihodností pred štyrmi rokmi zabudli. Všeobecne záväzné nariadenie mesta o pamätihodnostiach tak čaká novelizácia.

Sissi vytesaná z carrarského mramoru bola pôvodne umiestnená na vyvýšenom pylóne v Kúpeľnom parku. Slávnostné odhalenie sochy 10. augusta 1902 bolo podľa znalca piešťanskej histórie Kornela Duffeka veľkou udalosťou, na ktorej sa zúčastnili osobnosti vtedajšieho verejného života, šľachty aj cirkvi. Po vzniku Československa čakala všetky symboly Rakúsko-uhorskej monarchie likvidácia, preč musela ísť aj socha krásnej Sissi. ,,Kedy a kto ju potom strčil k stene kúpeľného domu Irma, to sa mi nepodarilo zistiť. Mohlo to byť niekedy v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ale bolo to potichu, bez akejkoľvek slávy,“ povedal Duffek. Socha je podľa neho perfektné dielo kvalitného sochára a zaslúžila by si lepšie miesto, ako má teraz. Ako príklad uviedol umiestnenie sôch cisárovnej v Bardejove alebo Prešove.

Rakúska cisárovná Alžbeta Bavorská, známa ako Sissi, bola manželkou cisára Františka Jozefa I. V 19. storočí bola považovaná za najkrajšiu panovníčku na svete. Zomrela rukou vraha v roku 1898, vzápätí po nej pomenovávali ulice, námestia, stavali sochy a sadili pamätné stromy. Pôvodne jej meno niesla aj jedna z hlavných ulíc v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava