Vianočný stromček pre Trnavu oplakali v Cíferi

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2013, 15:38
  • Autor:sita/red(i)

Vianočný stromček vysoký 25 metrov bude niekoľko týždňov robiť radosť v centre Trnavy. Pre krásnu jedľu však dnes tiekli aj slzy. Rodina Márie Kramárovej z Cífera sa im neubránila, keď ju ráno odprevádzala na cestu do Trnavy. Spoločnosť pred rodinným domom im jedľa robila celé desaťročia, preto bola pre nich rozlúčka s ňou veľmi emotívna.

Na pamiatku si nechali vetvičky, ktoré im spríjemnia vianočné sviatky. Časť z nich poputuje aj do Čile, kde žijú príbuzní Kramárovcov, ktorí si tiež chcú urobiť „cíferské Vianoce“. Malú jedličku zasadil pred takmer polstoročím dnes už nebohý Vít Kramár. Urastená jedľa sa rokmi stala nebezpečná pre dom, pred ktorým stojí, tak padlo rozhodnutie venovať ju susednej Trnave. Tradícia stavania vianočných stromčekov v centre Trnavy siaha do roku 1924.
Podľa dostupných záznamov je tohtoročný najvyšší v histórii. Svoje o tom vie aj prepravná firma, ktorá sa s prevozom stromu trápila celé hodiny. Ešte v Cíferi sa „zasekli“ pod elektrickým vedením tak, že im pomôcť museli montéri elektrární. 

Vianočné trhy sa v Trnave začínajú 29. novembra, v tento deň bude rozsvietený aj vianočný stromček na Trojičnom námestí. Trhy potrvajú až do 31. decembra, aj v tomto roku ich na základe zmluvy s radnicou organizuje súkromná spoločnosť Mediaflash. Tá sa postará nielen o predajné stánky, ale zabezpečí aj kultúrny program.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj