Trnavská radnica plánuje do zimy vysadiť vyše dvesto stromov

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2013, 12:15
  • Autor:sita/red(i)

Trnava plánuje ešte v tomto roku vysadiť viac ako dvesto nových stromov. V meste pribudnú odrastené hraby, červenolisté slivky, bresty, lipy, javory, okrasné hrušky, čerešne a ďalšie druhy. Ich vysadenie má pomôcť zastaviť trend úbytku stromov, ktorý je dôsledkom investičnej výstavby. Návrhy na ozelenenie jednotlivých lokalít mohli dávať samotní obyvatelia mesta.

Komisia životného prostredia a prírodných hodnôt dostala podľa jej predsedu Mateja Lančariča od ľudí návrhy na 81 lokalít, v ktorých im chýbajú stromy, 51 z nich je vo vlastníctve mesta. "Dôležitou podmienkou pri výbere umiestnenia a sortimentu stromov na pozemkoch mesta bolo, aby výsadbe nebránili inžinierske siete. Druhová skladba stromov bola určená tak, aby dobre znášali nepriaznivé podmienky v mestskom prostredí Trnavy, do úvahy sa bral aj ich estetický vzhľad v každom ročnom období, rýchlosť rastu a veľkosť v dospelosti,“ vysvetlila Jana Gmitterová z Mestského úradu v Trnave.
Nové stromy budú po dohode s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave vysadené aj v centre mesta na Trojičnom námestí. V pondelok 18. novembra tu dodávateľ vysadil tri jasene mannové, v ďalších dňoch má pribudnúť ešte deväť stromov. Mestské zastupiteľstvo v Trnave nedávno zvýšilo rozpočet na sadenie stromov z pôvodných 12-tisíc na 31-tisíc eur. Ďalších 12-tisíc eur bolo vyčlenených na stromy pre Trojičné námestie. Ešte viac peňazí má ísť do tejto oblasti životného prostredia v budúcom roku, v návrhu rozpočtu je podľa Lančariča navrhnutá čiastka 50-tisíc eur.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava