Eurotour: Uvidíte Barabáša, zlatokopov aj Tibeťanov

  • Spravodajstvo
  • 13. novembra 2013, 15:17
  • Autor:vd(t)

Prehliadka filmov o cestovaní, krajine a človeku – EUROTOUR Piešťany 2013 – vstúpila do svojho deviateho ročníka. Od utorka 12. novembra do štvrtka 14. novembra si diváci môžu pozrieť niekoľko titulov a tiež zvoliť najzaujímavejší dokument, za ktorý zahlasujú v rámci súťaže Moment. Ceny primátora mesta Piešťany i diváka vyhlásia vo štvrtok podvečer počas slávnostného večera.

Sprievodnou akciou bude výstava fotografií Milana Okruhlicu, ktorý sa vo foyeri kina odprezentuje snímkami z Iránu. Zostavovatelia festivalu ostali verní tradícii, prehliadku otvára opäť film Pavla Barabáša – Príbehy tatranských štítov – Stopy na hrebeni SR 2013. Je to príbeh dvoch kamarátov, putujúcich po Západných, Vysokých a Belianskych Tatrách, ktorí zažijú odvahu, strach, túžbu aj beznádej, vytrvalosť i bolesť. Film uvedie samotný autor. Túto snímku uvidia aj v stredu dopoludnia piešťanskí školáci. Popoludní je možné v kine sledovať prvé pásmo krátkych filmov študentov vysokej školy výtvarných umení. Dali mu názov Kobylky I.
Cestu zlatokopa na stredný Ural za poznaním i minerálmi podnikli cestovatelia Juraj Prohácka a Emil Semanco. Ich moderovaná prezentácia s názvom Minerály na Urale je na programe v stredu podvečer.
Po bulharskej dedinke Faltkiowets sa túlala slovenská mládežnícka výprava pod vedením Michala Fialu z Piešťan. O svojich zážitkoch z prekrásnych skál v meste Belogradčik či Magurskej jaskyni, kde sú nástenné maľby staršie ako šestnásťtisíc rokov, sa podelia mladí cestovatelia s divákmi v stredu v hlavnom programe o ôsmej hodine večer.
Vo štvrtok popoludní predstavia mladí bratislavskí filmári druhé pásmo svojich „Kobyliek“. Po slávnostnom vyhlásení cien Moment bude moderovaná prezentácia o Dharamsale – novom domove Tibeťanov v exile. Sídlo tibetskej exilovej vlády a mnohých Tibeťanov navštívila spolu s ďalšími Slovákmi aj Piešťanka Anna Galovičová. O svojich zážitkoch a skúsenostiach sa podelia v besede.
Okrem utorka večer je na všetky programy a projekcie vstup voľný.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj