Remo Cicutto: Ako mesto nemáme žiadne finančné ohrozenie

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2013, 08:00
  • Autor:jk

O problémoch Piešťan, pláne strategického rozvoja, čerpaní finančných prostriedkov z fondov, ale aj o cyklotrasách sme sa zhovárali s prvým mužom kúpeľného mesta Remom Cicuttom.

V čom vidíte podstatné trecie plochy štátu voči samosprávam, konkrétne v Piešťanoch?
Na samosprávy prešlo počas minulých období veľmi veľa kompetencii, ktoré predtým patrili pod štát. Momentálne pod samosprávu spadá viac ako štyritisíc kompetencií. Súčasne s týmito úlohami je potrebné ich aj zabezpečiť po finančnej stránke. ZMOS už v minulosti opakovane požiadalo vládu o audit kompetencií patriacich pod samosprávy, ktorý nám stále chýba. Za posledných 11 rokov nám na mestský úrad nepribudol ani jeden spolupracovník. Terajšia situácia nás naopak núti pracovné miesta redukovať a na základe nevyhnutných opatrení šetriť. Najväčším naším problémom je nedostatočne financovaný prenesený výkon štátnej správy, nakoľko pribúda stále viac agendy. Odráža sa to príkladom na výkone nášho stavebného úradu, matriky a štátneho fondu rozvoja bývania. Piešťany boli a sú jedným z mála miest s vysokým rastom drobnej investičnej činnosti – stavajú sa tu nové domy, byty. Na našom stavebnom úrade pracujú štyria zamestnanci, zo štátneho rozpočtu sa hradí 1,44 zamestnanca. Osobitnou kapitolou sú naše podielové dane. Aj tu prišlo k zmenám a k novému financovaniu. Na základe dohody so ZMOS-om ešte za vlády Ivety Radičovej združenie „dobrovoľne“ pristúpilo k ich zníženiu. Štát nám tým pádom neposkytuje už 70,3 percenta z výberu podielových daní, ale len 65,4. Situácia je už neúnosná, preto žiadame vládu o návrat k ich pôvodnému objemu.
Ako sa v meste odráža tento stav?

Správame sa veľmi opatrne. Ako mesto nemáme žiadne finančné ohrozenia. Naši občania to však v niektorých oblastiach môžu pocítiť – odstupujeme od nadštandardných služieb, ktoré sme vykonávali, a sústreďujeme sa na tie, ktoré nevyhnutne robiť musíme. Zatiaľ však bilancujeme tak, ako máme, a záväzky si plníme. Napríklad v minulom roku sme vypracovali opatrenia, vďaka ktorým dnes nie sme v hlbokom krízovom režime.
Medzi vládou a ZMOS platí memorandum, ktoré zaväzuje šetriť päť percent na mzdových prostriedkoch a desať percent na tovaroch a službách. Darí sa vám túto časť dohody napĺňať?

Začiatkom tohto roka sme si nastavili rozpočet na istý predpoklad. Ten sa však nevyvíja podľa týchto očakávaní, lebo objem podielových daní je nižší ako pôvodný predpoklad ministerstva financií. Mesačne tieto údaje hodnotíme a pripravujem príslušné opatrenia.
Celý rozhovor nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika