TRNAVA: Radnica pri prenájme bytov porušuje zákon

  • Spravodajstvo
  • 7. novembra 2013, 13:23
  • Autor:sita

Trnava pri prenajímaní mestských bytov porušuje zákon. Od budúcich nájomníkov vyžaduje notársku zápisnicu s exekučným titulom pre prípad neplatenia nájomného, podľa prokurátora Jozefa Kleimana koná protiprávne.

Prokurátor podal protest proti všeobecne záväznému nariadeniu o nakladaní s nájomnými bytmi, mestskému zastupiteľstvu zároveň navrhol zrušiť nezákonnú časť nariadenia. Mestské zastupiteľstvo sa jeho protestom bude zaoberať na decembrovom rokovaní.

Na problém upozornil občiansky aktivista a právnik Peter Bročka. Za notársku zápisnicu musia budúci nájomníci podľa neho zaplatiť bežne aj 150 eur. ,,Mesto má chrániť svoj majetok, ale v súlade so zákonom. Ochrana v tomto prípade nie je nič iné, ako šikanovanie a diskriminácia tých, ktorí si aj napriek zlej životnej situácii poctivo plnia svoje povinnosti,“ uviedol Bročka.

Hovorca Mestského úradu v Trnave Pavol Tomašovič povedal, že mestské zastupiteľstvo konalo v dobrej viere, zámerom bola ochrana majetku mesta pred neplatičmi. Ich riešenie súdnou cestou je problematické. ,,Týmto spôsobom sa dalo vyhnúť dlhotrvajúcim súdnym sporom,“ vysvetlil. Teraz bude podľa neho len na poslancoch, ako sa s protestom prokurátora vysporiadajú.

Mesto má podľa prokurátora Kleimana možnosti, ako si zabezpečiť svoje práva. Nájomná zmluva môže podľa zákona obsahovať aj dohodu o finančnej zábezpeke, ktorá môže byť vo výške až šesťmesačného nájomného. Okrem tejto finančnej zábezpeky nemôže samospráva podľa prokurátora vyžadovať od budúceho nájomcu iné finančné plnenia. Notárska zápisnica s exekučným titulom je podľa prokurátora nepriame finančné plnenie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel