Jablká rozdávali aj žiakom

  • Spravodajstvo
  • 7. novembra 2013, 09:57
  • Autor:M. Ručkayová, foto archív školy

V Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch sa počas Dňa jabĺk žiaci oboznámili s množstvom odrôd tohto ovocia, ochutnávali jedlá i nápoje. Veď jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Podujatie sa konalo koncom októbra.

Kto by nepoznal niektorý z druhov jablčníka, jablkovú, jablkovo-orechovú či jablkovo-makovú štrúdľu, divinu s jablkami, jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu, kto by ho nestretol aspoň raz v kvasenej kapuste? Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú – jablko prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení, napríklad – denne jedno jablko pre zdravie.
Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom – boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične koná aj Deň jabĺk, ktorý sme si na škole pripomenuli rozdávaním jabĺk našim žiakom, ako aj cukrárenských výrobkov, napr. štrúdľa, jablkové pité, jablkovo-makový dezert, jablkové pyré a puding s jablkami. Akciu pripravila vedúca školskej jedálne s majsterkami odborného výcviku a žiakmi z odborov cukrár, čašník, kuchár.
Aj o tomto sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava