Ad: Psy sa bránia útokom

  • Spravodajstvo
  • 31. októbra 2013, 10:37
  • Autor:Ladislav Petrovič (v)

Priznám sa, že ma dokážu vytočiť tie nekonečné úvahy, ktorými nás zahŕňajú rôzni samozvaní experti vždy, keď pes nebezpečne zaútočí na človeka. Vždy sa nesú v tom zmysle, že ten psík za nič nemôže, musel byť vyprovokovaný, len si bránil svoj priestor, alebo za to môže dieťa, ktoré mu strčilo do ucha ceruzku – (editorial z PT č. 43).

 Pri každom pokuse pripraviť v tejto oblasti účinné zákonné opatrenie sa neuveriteľne rýchlo zmobilizuje psičkárska lobby, a tak všetky návrhy idú dostratena. Psy zrejme majú v obľube aj páni poslanci. Dokonca i premiér si rád zabehá po hrádzi so svojím psíkom. Všetci majitelia psov sú presvedčení, že ten ich by určite nikomu neublížil. To si asi mysleli aj majitelia psov, ktoré zohavili tvár dieťaťa. Nehovoriac o prípade, keď útok psov skončil smrťou človeka.
Pri všetkých tých odborne sa tváriacich debatách jednostranne hájacich „nevinných“ psíkov sa takmer zabúda na samotné obete, aj tie budúce. Myslím si, že by malo byť samozrejmosťou vedenie psov v obciach na vôdzke s náhubkom. Ak sa vôbec má umožniť pohyb psov v mestských lokalitách. A aká je situácia v našom meste? Psičkárov stretávame takmer všade, či ide o parkové plochy alebo samotné centrum. Na cyklookruhu okolo Sĺňavy je často viac psov ako bicyklistov. A nespomínam si, že by som tu niekedy zaregistroval mestskú políciu.
Domnievam sa, že mnohé veci by v tomto smere mohlo riešiť i mestské zastupiteľstvo a nečakať, kým sa rozhýbu naši zákonodarcovia. No len prijať nariadenia nestačí, pokiaľ nebude zabezpečená účinná kontrola jeho dodržiavania, vrátane sankcií. Inak môžeme čakať, že ďalší útok psa je len otázkou času. A tentoraz to môže byť niekto blízky každého z nás.
Aj o tomto sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana