Konferencia o biotechnológiách podráždila aktivistov

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2013, 07:53
  • Autor:vd

Svetová konferencia jediná svojho druhu z oblasti biokatalýzy a poľnohospodárskych biotechnológií sa konala po prvýkrát v Európe. Hostiteľským mestom boli Piešťany. Zúčastnilo sa jej takmer osemdesiat odborníkov z dvadsiatich krajín sveta. Podujatie sa konalo v polovici októbra.

O konferenciu, ktorá nebola na verejnosti medializovaná, prejavili záujem aj aktivisti, ktorí v Piešťanoch iniciovali petíciu proti používaniu geneticky modifikovaným organizmov (GMO) na Slovensku. S transparentom GMO Free Slovakia vystúpili na pódium počas prednášky riaditeľa Centra výskumu rastlinnej výroby (CVRV) v Piešťanoch Jána Kraica. Ich protest bol tichý, adekvátny kongresovému prostrediu. Videlo ho len zopár účastníkov, z nich podstatná časť bola aj podľa výzoru z východného bloku.
„Cieľom konferencie boli najnovšie a najefektívnejšie poznatky z oblasti zvyšovania kvality primárnych potravinových zdrojov s cieľom zabezpečiť dostatok a kvalitu potravín pre zvyšujúce sa množstvo ľudí na Zemi. Hlavným cieľom poľnohospodárskych biotechnológií je zvýšiť úrodu primárnych potravinových zdrojov, hlavne obilnín, pričom kapacita poľnohospodárskej pôdy, ktorá je na pestovanie rastlín využiteľná, je obmedzená,“ uviedla Michaela Havrlentová z CVRV.
Ďalším dôležitým cieľom poľnohospodárskych biotechnológií je zabezpečiť účinnú rezistenciu voči chorobám a škodcom a tiež suchu, teplote a iným faktorom, ktoré negatívne ovplyvňujú aj úrodu, aj kvalitu primárnych potravinových zdrojov, a tak môže nastať ich nedostatok alebo znížená kvalita. Úlohou biotechnológií v poľnohospodárstve je taktiež zvýšiť kvalitu primárnej potraviny na jednej strane zvýšením obsahu látok s pozitívnym účinkom pre človeka alebo na druhej strane znížením, resp. úplným odstránením látok s nežiaducim účinkom na konzumenta.

Viac sa o protestoch aktivistov dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína