V Trnave spojili históriu mesta s vínom

  • Spravodajstvo / Región
  • 28. októbra 2013, 08:09
  • Autor:sita/red(i)

Stovky ľudí spojili v sobotu 26. októbra v Trnave spoznávanie dávnej histórie mesta s degustáciou kvalitných vín. Počas jedenásteho ročníka Dňa vínnych pivníc mohli navštíviť viacero stredovekých podzemných priestorov, v ktorých im ponúkali svoju produkciu prevažne malí vinári z celého Slovenska. Viaceré pivnice bývajú otvorené len pri tejto príležitosti, pivnica U prvého richtára mala svoju premiéru.

Tradičná tehlová pivnica s hlinenou podlahou pochádza podľa znalca trnavskej histórie Milana Schlossera z konca 13. storočia. Zatiaľ skrýva ešte veľa tajomstiev, ktoré sú za zosypanými časťami. Schlosser predpokladá, že pivnica je dlhšia ako zatiaľ sprístupnená časť. Jej veľkou výhodou je, že nebola zničená žiadnymi úpravami a modernizáciami. Medzi najstaršie pivnice v Trnave sa radí aj pivnica Spolku svätého Vojtecha s vchodom z Františkánskej ulice, pivnica Čajka na Halenárskej ulici alebo pivnice na Kapitulskej ulici.
Spojenie stredovekých pivníc a vína si návštevníci podujatia pochvaľovali. ,,V krátkom časovom úseku spoznáme ich históriu, spoznáme aj veľmi dobré vínka a spoznáme ľudí,“ povedal Marek Hrčka, ktorý navštevuje aj iné vinárske podujatia. Podľa šéfa trnavského spolku priateľov vína Vincech Eduarda Krištofoviča bolo dnes otvorených viac ako tridsať pivníc a vinoték, v ktorých svoje vína ponúkalo zhruba päťdesiat vinárov. 

Okrem Dňa vínnych pivníc sa v Trnave každoročne konajú aj ďalšie vinárske podujatia – Požehnanie mladých vín začiatkom nového roka a výstava vín Vino Tirnavia. Pripomínajú vinársku tradíciu v meste, ktorá siaha až do 13. storočia. Trnava, prvé slobodné kráľovské mesto na Slovensku, patrila medzi najaktívnejších vývozcov vína vo vtedajšom Uhorsku a v mnohých domoch si mešťania budovali rozsiahle pivnice na uskladnenie vína. Trnavčania v dávnejšej minulosti vlastnili množstvo vinohradov v chotároch dnešnej Rače, Vajnor, Svätého Jura, Pezinka, Modry a v ďalších, dodnes vychytených vinohradníckych lokalitách. Slávnu vinársku minulosť sa snaží oživiť aj oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava tourism, ktorá organizuje v regióne pre turistov víkendy s vínom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana