Majster sveta Bobeš urobí na hlave 34 otočiek,no nemá kde trénovať

  • Spravodajstvo
  • 28. októbra 2013, 14:35
  • Autor:vd

Kamoši ho volajú Bobeš. Presne 1.februára 2014 to bude desať rokov, čo sa rozhodol pre tancovanie.V občianke má meno Boris Turčan.

 A ak náhodou niekde vo svete stretnete  breakera,  nie je vylúčené, že  sa vás spýta:“A Bobeša poznáš? Ja som s ním tancoval v Kodani. Stal sa nielen majstrom Európy,ale aj sveta v kategórii break dance solo battle!“ A vraj svet je veľký.  To si len niekto vymyslel. Pre breakerov je svet gombičkou. Dobre sa na nej točí napríklad na hlave. Dvadsať  triročný ročný Bobeš túto otočku zvládne 34-krát. Do pohody.
„Keď  som šiel na majstrovstvá sveta do dánskej Kodane, povedal som to doma ani nie týždeň predtým.  Mama mi oprala veci, poskladala ich a išiel som na to,“ povedal s úsmevom na perách B. Turčan. Je majstrom rôznych figúr, točí sa na hlave rýchlejšie ako centrifúga. „V breaku je strašne veľa prvkov, ktoré sa volajú power moves.Môj prvý bol windmill, čiže vrtuľník. Trvalo to asi tri, štyri mesiace, kým to aspoň trošku vyzeralo. Časom som sa zdokonalil,  pridal výdrž aj rýchlosť. Naposledy,keď som pred rokom skúšal svoj maximálny výkon  vo vrtuľníku, dal som 34 otočiek,“ pochváli sa Bobeš.  Slušné.
A čo hlava a chrbtica? Nebolí, nemáte strach o krčné stavce? „Svojím spôsobom každý nový prvok na začiatku bolí. Keď bolesť prejde, máte dve možnosti. Buď to robíte konečne dobre, alebo úplne zle. Myslím, že o krčnú chrbticu sa netreba báť, zatiaľ som nemal problém. Netreba myslieť na strach,pretože strach,rovná sa brzda,“ vysvetlil Bobeš.
Aj tu teda platí známe  pravidlo – keď sa bojíš,nelez do lesa! O breakdance to platí niekoľko násobne. Výsledok ale stojí za to. Veď zažiť atmosféru, kde sa na parketoch majstrovstiev sveta vystriedajú tri tisícky tanečníkov z tridsiatich krajín,môže len ten, čo obstojí najlepšie. „Pfuuu, to bola atmosféra, zažil som čtyri októbrové dni plné tanca a hudby. Videl  som veľa uplakaných očí z neúspechu aj z úspechu, to hovorí za všetko,“dodal Bobeš. Ak by ste sa tohto tanečníka z gumy opýtali na súperov, len mávne rukou.  „ Ja nie som ten, čo vytvára súperenie , nikdy som sa nad týmto nepozastavil . Robím si svoje podľa seba. A každý  "súper" je pre mna inšpiráciou. Neriešim to  a nezamýšľam sa nad tým . Pretože viem,  že, koľko ľudí ťa miluje, toľko ťa nenávidí . To je odpoveď  karmy. Každopádne, najväčším súperom seba môžem byť iba ja sám. Je len na mne,  ako veľa budem trénovať a koľko do toho investujem a obetujem času.
Obsiahlu reportáž o úspešnom Piešťancovi sa dočítate v najnovšom vydaní – čísle 44.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián