Ľudia si petíciou vymohli lacnejšie pohreby

  • Spravodajstvo
  • 28. októbra 2013, 08:08
  • Autor:sita/red(i)

iešťany sú pripravené znížiť poplatky za používanie dvoch Domov smútku v meste počas pohrebných obradov z terajších 110 eur na 97 eur za jeden obrad. Vyplýva to z návrhu novely všeobecne záväzného nariadenia o prevádzkovom poriadku pohrebísk, ktorý schválila mestská rada.

Petíciu proti cenám pohrebných služieb podpísalo v lete približne 3 500 ľudí. Predseda petičného výboru Vladimír Šišovský označil aktuálne ceny za stupídne. Návrhom na novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia sa budú na najbližšom rokovaní zaoberať mestskí poslanci. Petičný výbor ďalšou akciou žiadal zrušenie poplatku 65 eur za používanie Domu smútku v mestskej časti Kocurice, v tomto prípade však mestská rada žiadnu zmenu neodporučila.
Mestské zastupiteľstvo sa petíciou zaoberalo ešte v júli a prijalo uznesenie, v ktorom poslanci prejavili vôľu určiť nové ceny, vtedy ešte bez stanovenia ich výšky. Tie budú platiť až od 1. januára budúceho roka, aby boli v súlade s mestským rozpočtom. 

Primátor Remo Cicutto vtedy upozornil, že reálna cena za prenájom domu smútku vychádza na viac ako 160 eur za jeden obrad, cena 110 eur je výsledkom politického rozhodnutia. "My môžeme domy smútku poskytnúť aj zadarmo, ale v konečnom dôsledku to aj tak zaplatia občania cez vybrané dane,“ povedal Cicutto. Pohrebné a cintorínske služby v tomto roku mesto dotuje čiastkou 26-tisíc eur.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián