Rozšíreniu skládky zabránia stavebnou uzáverou

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2013, 10:43
  • Autor:sita/red(i)

Hlohovec zabráni rozširovaniu skládky odpadov Vlčie hory stavebnou uzáverou, rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva. Prevádzkovateľ chce výrazne zvýšiť kapacitu skládky bežných aj nebezpečných odpadov, stavebná uzávera mu to znemožní. Ide o poistku pre prípad, ak by iné úrady rozšírenie skládky povolili.

"Je to jediný spôsob, ktorým si dokážeme uplatniť svoje práva, pretože celý povoľovací proces v prípade skládok odpadov nie je v rukách mesta, ale Slovenskej inšpekcie životného prostredia,“ povedal mestský poslanec Patrik Voltmann, ktorý riešenie navrhol.
Stavebná uzávera má byť len dočasným riešením, definitívne by rozšíreniu skládky mal zabrániť nový územný plán, ten bude mestské zastupiteľstvo podľa Voltmanna schvaľovať na budúci rok. Rozšírenie kapacity skládky zo 415-tisíc až na takmer 700-tisíc metrov kubických petíciou odmietli obyvatelia Pastuchova aj Hlohovca. Najviac im prekážajú časté požiare a s nimi súvisiaci dym a zápach. Nesúhlasné stanovisko zaslalo ministerstvu životného prostredia pod tlakom aktivistov aj mesto Hlohovec.
"Dnes si už uvedomujú, že súčasné zámery prevádzkovateľa skládky na jej rozšírenie nemajú nič spoločné s reálnymi potrebami mesta a okolia na likvidáciu odpadov. Prevádzkovateľovi ide len o jeho biznis na úkor kvality života nás, Hlohovčanov,“ povedal aktivista Miroslav Kollár.
Dodal však, že sa treba začať vážne zamýšľať nad budúcnosťou odpadového hospodárstva, aby sa nestalo, že odpad z mesta nebude kde ukladať. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana