Divadlo v Hlohovci sa stalo terčom útoku vandalov

  • Spravodajstvo
  • 25. októbra 2013, 08:23
  • Autor:sita/red(i)

Budova Empírového divadla v Hlohovci sa stala terčom útokov vandalov. Začiatkom októbra postriekali fasádu, v stredu sa zasa pravdepodobne pokúsili podpáliť dvoje drevené dvere. Tie zostali len zadymené, k väčším škodám našťastie nedošlo. Situáciou sa budú v piatok zaoberať predstavitelia mesta, mestskej polície a Mestského kultúrneho centra, ktoré má historickú budovu v správe.

Podľa primátora Petra Dvorana budú hľadať riešenie na ochranu tejto vzácnej historickej pamiatky. Do úvahy prichádza inštalácia kamier, fotopascí, prípadne fyzické stráženie. Empírové divadlo je považované za pamiatku nadnárodného významu. "Je to jediné empírové divadlo schopné prevádzky v celej Európe. Nie je to len kultúrne dedičstvo Slovenska, ale celej Európy,“ povedal Dvoran. Riaditeľ Mestského kultúrneho centra Jaromír Kratochvíl sa obáva, že v tomto prípade ide zatiaľ len o nejaké výstrahy, ktoré však nevie identifikovať.
Súčasťou budovy je domovnícky byt, ten je už približne rok neobývaný. Po odchode posledných obyvateľov je v dezolátnom stave a vyžaduje si pomerne veľké investície. Mestská polícia v Hlohovci zintenzívnila podľa jej náčelníka Jozefa Šoku v okolí divadla hliadkovanie, nepretržite strážiť pamiatku však nemôže. 

Empírové divadlo má v súčasnosti vynovenú fasádu a býva často využívané na kultúrno-spoločenské aktivity. Správkyňa Silvia Moravčíková počas týždňa ukazuje interiér aj domácim a zahraničným návštevníkom. Divadlo dal postaviť roku 1802 Jozef Erdödy. Ide o jediné zachované šľachtické divadlo v strednej Európe. Interiér divadla je dekorovaný empírovými maľbami. V čase svojej najväčšej slávy hostilo divadlo taliansku opernú spoločnosť, hercov z viedenských a budapeštianskych divadelných scén. Tradovaná je návšteva skladateľa Ludwiga van Beethovena. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana