Diagnostika mosta: Technický stav veľmi zlý!

  • Spravodajstvo
  • 24. októbra 2013, 10:16
  • Autor:Viera Dusíková

Poznáte ten pocit? Ste vodičom osobného auta a v protismere sa na vás po Krajinskom moste v Piešťanoch rúti nákladiak. A hoci tam platí značka zákaz vjazdu pre vozidlá nad dvanásť ton, máte pocit, že vodič oproti si ju nevšimol a so svojím obrom vás vytlačí až na zdemolovaný obrubník. Našťastie, nič také sa nestalo. Aspoň nie vám. Iný názor majú stovky šoférov, ktorí tu zažili dramatické okamihy.

Mnohí z nich museli v kolónach cúvať, pretože most sa upchal napríklad autobusom a Aviou. „Priemerne máme na Krajinskom moste dva zásahy ročne. Riešime zväčša únik prevádzkových kvapalín, skrížené vozidlá, dopravné nehody, ale aj samovražedný úmysel,“ povedal Piešťanskému týždňu riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch Peter Galbo. Hasičov i políciu však volajú až vtedy, keď už je naozaj veľmi zle.
Desiatky, ba možno aj stovky dopravných situácií si vyriešia vodiči sami. Ak však dôjde k skríženiu vozidiel, musia prísť hasiči, ktorí pomocou pneumatických matracov nadvihnú celý nákladiak, jeho kolesá presunú na úzky chodník, po ktorom kedysi chodievali chodci, a takýmto spôsobom sa širšie vozidlá obídu. Most sa spriechodní.

Na týchto miestach sa zasekli dve autá, museli ich zdvíhať na chodník, takže došlo k poškodeniu chodníka.

Pri každom z týchto zásahov sú prítomní aj policajti, ktorí riadia dopravu. Hoci sme sa snažili, nedozvedeli sme sa, koľko finančných prostriedkov takýto špás odčerpáva z rozpočtu štátnej pokladne. Ale nebude to malá suma.Dokedy budú na Krajinskej ceste v Piešťanoch kolóny len preto, že most cez Váh je už starý a úzky?
 
Pohľad zospodu mosta na lávku a inžinierske siete.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) už v od roku 2007 žiada Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a tiež Slovenskú správu ciest o pretriedenie cesty II/499 na cestu prvej triedy. Ak by to dosiahol, financovanie mostu by hradil štát. „Plne si uvedomujeme, že z vlastného rozpočtu nie je možné financovať celkovú rekonštrukciu mosta, prípadne výstavbu nového,“ povedal hovorca TTSK Patrik Velšic.
Most diagnostikovali – jeho technický stav je veľmi zlý.

Pretože ide o komunikáciu nadregionálneho charakteru, oslovil TTSK Trenčiansky samosprávny kraj a Nitriansky samosprávny kraj s požiadavkou o ich stanovisko k pretriedeniu vyššie uvedenej cesty. Samosprávy súhlasili, prečo nie? Ministerstvo však nie je nadšené. A pretriedenie nedopustí. Jeho prioritou sú cesty, ktoré sú dôležité z celoslovenského hľadiska. Argumentuje tiež financiami. Ak by totiž udelili výnimku Piešťancom, mohli by sa ozvať ďalšie mestá, a to by zaťažilo štátny rozpočet. Nech sa len trápia kraje.
Celý článok aj s argumentami z ministerstva dopravy si môžete prečítať v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana