TRNAVA: Domov sociálnych služieb vynovili, rodičia sa sťažovali

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2013, 09:43
  • Autor:sita

Kompletne vynovený Domov sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym postihnutím otvorili dnes v Trnave. Náročnou rekonštrukciou pôvodnej budovy za zhruba 680-tisíc eur získalo zariadenie podmienky pre najvyšší možný štandard poskytovaných služieb, vrátane priestorov pre vodoliečbu. Rekonštrukcia trvala 2,5 roka, domov je satelitom Domova sociálnych služieb Humánum v obci Zavar.

Jeho pôvodná kapacita bola pätnásť denne dochádzajúcich klientov, po dostavbe v ňom je priestor až pre dvojnásobok klientov a aj pre pobytové služby. Prestavbu od začiatku sprevádzali protesty rodičov, ktorí tu mali pôvodne umiestnené svoje dospelé deti. Najskôr sa im nepáčilo, že počas prestavby mali klienti dochádzať do susednej obce Zavar, neskôr pribudli ďalšie sťažnosti. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš skonštatoval, že rodičia sa pravdepodobne len báli niečoho nového, aj keď lepšieho. ,,Rodič, ak má rád svoje dieťa, tak vážne rozmýšľa o ponuke, ktorá zlepší život jeho dieťaťa. Obrátili sa aj na ombudsmanku, ktorá však skonštatovala, že ani samosprávny kraj, ani zamestnanci domova neporušili práva nikoho,“ povedal Mikuš. Celý projekt rekonštrukcie bol podľa neho dielom odborníkov, ktorí zanechali za sebou dobrú prácu.
Vynovený domov má priestory pre sociálnu rehabilitáciu, pracovnú terapiu a ďalšie aktivity. Vodoliečbu, ktorú riaditeľka Anna Pavlovičová označuje za prvé kúpele pre mentálne postihnutých klientov, by v budúcnosti mohli podľa nej využívať aj klienti z domovského zariadenia sociálnych služieb v Zavare. Bonusom domova sú veľkoryso riešené relaxačné terasy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína