ASTROFILM: Zrážka s veľkým telesom nám 500 rokov nehrozí

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2013, 15:55
  • Autor:vd

Už siedmykrát sa Piešťany stali dejiskom Medzinárodného festivalu astronómie a filmu Astrofilm. Konal sa v dňoch 9.-11. októbra v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána a po prvýkrát aj v priestoroch Auparku. Záujemcovia mohli vidieť spolu sedem výstav, vypočuť si štyri prednášky, navštíviš workshopy, zhliadnuť päť súťažných filmov, niekoľko amatérskych filmov a tiež multimediálny program. Prvú cenu diváka aj tento rok získal autor Martin Huba z Krajskej hvezdárne a planetária Žiar nad Hronom. Diváci dali najviac hlasov jeho filmu s názvom Mesiac v mýtoch a skutočnosti – v znamení mesačného králika.


O ďalekohľady bol aj v minulosti na Astrofilme záujem aj medzi najmenšími návštevníkmi festivalu. (Autor: Viera Dusíková)

Cenu primátora získal film Slnečná sústava Renáty Kolivoškovej zo Slovenskej hvezdárne a planetária v Prešove. Na tohtoročnom Astrofilme udelili špeciálnu cenu a čestné členstvo Slovenského zväzu astronómov dvom nestorom slovenskej astronómie, manželom Antónii a Ladislavovi Oravcovcom z Nitry. Ich prínos do slovenskej astronómie ocenili viaceré generácie špičkových odborníkov.

Manželia Antónia a Ladislav Oravcovci z Nitry zasvätili svoj život astronómii.

Návštevníci si vypočuli informácie o najnovších trendoch vo vizualizácii vedy a techniky a so záujmom sledovali prednášku mladého astronóma Juraja Tótha o Vesmírnych kolíziách. Ten získal za konštrukciu celooblohovej kamery na sledovanie meteorov s označením AMOS zlatú medailu na pražskom veľtrhu vynálezov a inovácií Invento 2013. Dobrou správou pri vesmírnych kolíziách je, že najbližších viac ako päťsto rokov našu Zem nečaká podľa štatistík žiaden stret s veľkým medziplanetárnym telesom. Teda nehrozí nám katastrofa podobná vyhynutiu dinosaurov. Vedci vraj majú zmapovaných až 95 percent veľkých asteroidov o veľkosti kilometer a viac. „Ich dráha sa dá predpokladať na niekoľko sto rokov dopredu, momentálne stret väčších telies nehrozí. Problémom sú ale menšie asteroidy o veľkosti asi desať metrov. Tých je na dráhach v blízkosti Zeme 50-60 miliónov. Z nich poznáme len pár stoviek, v lepšom prípade niekoľko tisíc,“ zdôraznil J. Tóth. Pre ilustráciu uviedol, aké škody spôsobil dvadsať metrov veľký asteroid, ktorý padol prednedávnom v Čeľabinsku.
Pozrite si fotogalériu z festivalu. Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína