V kostoloch povinné kartičky čakateľov na sviatosti

  • Spravodajstvo
  • 15. októbra 2013, 07:09
  • Autor:jk

Časť rodičov detí z Piešťan rozčuľuje, že ak chcú svoje ratolesti dať na prvé sväté prijímanie, tak účasť na svätých omšiach si musia povinne potvrdzovať od príslušného farára.

Každé dieťa pred prípravou na prvé sväté prijímanie dostáva kartičku, v ktorej sú kolónky s vyznačením presných dátumov a miestom pre podpisy kňaza. Ak takéto potvrdenie nebude k dispozícii, tak adepta nepripustia k aktu prvého svätého prijímania. Detské omše sa pritom neuznávajú. Obdobná povinnosť platí aj pre starších žiakov, ktorí chcú absolvovať sviatosť birmovania.
„Pripomína to totalitné časy, kedy sme sa všetci dobrovoľne nasilu zúčastňovali stranických podujatí a kto tam nebol, mal kádrový problém,“ povedal pre Piešťanský týždeň jeden z rodičov a zároveň si položil niekoľko otázok: „Je takýto postup v záujme šírenia kresťanstva? Učiť deti k formalizmu? Prípadne aj klamať len preto, aby mali zápis v straníckej, prípadne cirkevnej ´bumažke´? Stačí predsa prísť na koniec omše a dať si zapísať účasť.“ Tento rodič podobne ako ostatní chce zostať v anonymite, dôvodom je obava z perzekúzie ich detí zo strany cirkvi. Kartičky ironicky nazývajú aj pionierskym preukazom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín