Okolo dominanty Piešťan sa melie viacero záhad

  • Spravodajstvo
  • 15. októbra 2013, 06:56
  • Autor:jk

Mlyn vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, na liste vlastníctva je však oznam o jeho zrušení.

Nepriehliadnutelnú dominantu kúpeľného mesta Pamiatkový úrad SR eviduje ako národnú kultúrnu pamiatku. Ružový mlyn tento štatút získal v júli roku 2008. Na počudovanie, na liste vlastníka – akciovej spoločnosti PMaC,stojí čierne na bielom, že objekt ako nehnuteľná kultúrna pamiatka je zrušený a rozhodnutie ministerstva kultúry spred piatich rokov je neprávoplatné. Okolo Ružového mlyna sa melie hneď viacero záhad.
My sme pátrali ako v lacnej detektívke.Keď sme sa pokúšali niečo zistiť, narážali sme na múr skúpych, lepšie povedané – žiadnych informácií. Na ich poskytnutie by bol najkompetentnejší samotný vlastník. PMaC má podľa internetového výpisu z obchodného registra sídlo v Bratislave a základné imanie viac ako šesť aj pol milióna eur. (6 671 978 eur). Napriek tejto skutočnosti nemá vlastnú webovskú stránku, na internete o nej nejestvujú bližšie údaje a nám sa na firmu podarilo získať iba jediný dostupný telefonický kontakt.
Keď sme tam zavolali, ohlásil sa nám Ladislav Babič, ktorý je členom dozornej rady PMaC. Ten nás informoval, že na naše otázky môže odpovedať len šéfka predstavenstva a poskytol nám jej mailovú adresu. S Ľubicou Michalcovou sme sa pokúšali skontaktovať ešte pred niekoľkými týždňami. Napriek našej opakovanej snahe odpovedí sme sa nedočkali a telefón nedvíhal už ani L. Babič.

Z mlyna nákupné centrá?

Štátny podnik Mlyny a cestovinárne sprivatizovali v roku 1992. O sedem rokov neskôr mlyn po vyhlásení konkurzu prešiel na spoločnosť PMaC.
Predchádzal tomu celý kolotoč pôžičiek, úverov a ďalších zaťatých sekier. Fond národného majetku previedol mlyn do novovzniknutej akciovej spoločnosti PMaC a dodnes nie je celkom jasné, ako a kedy sa tento prevod realizoval. PMaC definitívne ukončil výrobu v roku 2004. Mlyn domlel.
Pred dvomi rokmi vlastník požiadal Piešťany o zmenu funkčného využitia plôch bývalého areálu v územnom pláne mesta. Preložené do laickej reči, súčasné plochy určené na výrobu, sklady i služby by sa mohli premeniť na byty, garáže, nákupné centrá, či administratívne budovy. O návrhu „na aktualizáciu Územného plánu mesta Piešťany – obstaranie zmien a doplnkov“ vtedy hlasovalo na zasadnutí mestského zastupiteľstva 22 poslancov. Ani jedna ruka sa nezdvihla proti.
V prvom štvrťroku budúceho roku by malo prísť k rokovaniam o spracovaní týchto zmien a doplnkov. O ich schválení, respektíve odmietnutí, by mestskí poslanci mali rozhodnúť ešte v tom istom roku.
Obsiahly materiál prinášame v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa. Nájdete ho už oddnes na pultoch svojich predajcov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela