Novú tvár kaplnky zmajstrovali aj poležiačky

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2013, 11:19
  • Autor:ip

Piešťanská Kaplnka Božského Srdca Ježišovho dostala v interiéri vynovenú podobu. V prvej polovici tohto roku kreatívny tím Gloria Dei rodiny Čambálovcov zo Zavaru pripravil a pretavil svoje predstavy do skutočnosti. Zámerom Čambálovcov bolo predstaviť kúpeľnú kaplnku ako harmonický priestor a povýšiť ju po výtvarnej stránke.

„Priestor kúpeľnej kaplnky bol pre nás viacrozmernou výzvou. Jej vtedajší stav môžeme rozdeliť na technickú a výtvarnú stránku. Bolo potrebné spevniť strop, aby vydržal, a výtvarne celý priestor zharmonizovať a zviazať s architektúrou. Zámerom bolo ešte intenzívnejšie naviazať vzhľad na patrocínium (zasvätenie kostola – pozn. red.), na Božské Srdce,“ povedal pre Piešťanský týždeň Peter Čambál ml.
„Pôvodnú maľbu z 30. rokov dvadsiateho storočia sme my rekonštruovali pred približne 22 rokmi, a teda sme ju poznali. Aj z toho dôvodu sme s odvahou pristúpili k novému riešeniu. Na začiatku sme sa tiež zaoberali praktickou otázkou, či sa do toho pustíme. Dušou projektu bola Piešťanka, doktorka Marta Bitnerová. S tou sme sa dohodli, že do kaplnky vložíme maximu, či už materiálovo, technologicky, ale hlavne výtvarne. Všetky tieto stránky projektu nám odobril i správca Farnosti sv. Cyrila a Metoda Peter Sabol,“ vysvetlili otec a syn Čambálovci.

Ústredným motívom priestoru je Božské Srdce Ježišovo. Podľa P. Čambála st. to by sme nemali, pokiaľ by nebolo Panny Márie, ktorá sa stala kráľovnou neba i zeme. Na strope je teda vyobrazená Panna Mária s Pánom Ježišom v tajomstve korunovácie za kráľovnú neba i zeme. Pri nich sú dvaja cherubíni, ktorí držia symboly Božej večnosti, nekonečnosti a majestátu – alfu a omegu.

Celý článok o rekonštrukcii kaplnky nájdete v Piešťanskom týždni číslo 41/2013. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav