J. BOHUNICE: Mestá a obce z regiónov žiadajú viac podielových daní

  • Spravodajstvo
  • 10. októbra 2013, 09:58
  • Autor:sita

Starostovia a primátori z regionálnych združení miest a obcí (ZMO) Jaslovské Bohunice, Stredné Považie a Považskobystrického regiónu podporujú požiadavku Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) voči vláde SR na návrat podielových daní zo súčasných 65,4 percenta na pôvodnú výšku 70,3 percenta. Dôvodom sú navrhované zámery financovania miest a obcí na roky 2014-2016.

,,Bez tohto navýšenia si samosprávy nemôžu dovoliť realizovať ďalšie požiadavky a úlohy, ktoré sú na ne kladené,“ uvádzajú vo vyhlásení z pracovného rokovania starostov a primátorov v Podbanskom predseda ZMO Jaslovské Bohunice Remo Cicutto a predseda ZMO Stredného Považia Jozef Trstenský.
Vedenie ZMOS požiadavku na návrat pôvodnej výšky podielových daní zdôvodňuje dlhodobým šetrením obcí a miest. Súčasná podoba návrhu rozpočtu pre samosprávy počíta aj v roku 2014 s ich prebytkovým hospodárením. ZMOS upozorňuje, že to nie je možné dosiahnuť bez ďalších razantných úspor. Opakované zadržiavanie ušetrených prostriedkov na účtoch obcí a miest z minulých rokov bez možnosti ich použitia brzdí miestny rozvoj, zamedzuje investície, znižuje rozsah, úroveň a kvalitu verejných služieb pre občanov a zastavuje odstraňovanie modernizačného dlhu na majetku obcí. ZMOS tvrdí, že v tomto roku bude hospodárenie miest a obcí prebytkové rovnako ako to bolo vlani. Podľa predsedu ZMOS Jozefa Dvonča nie je možné takýto stav udržať niekoľko rokov po sebe. "Mestá a obce preukázali, ako zodpovedne pristupujú k celkovým verejným financiám a naplneniu medzinárodných záväzkov SR. Tieto výsledky sú toho potvrdením a sú aj významným dôvodom pre zapracovanie navrhovanej zmeny do rozpočtu verejnej správy na rok 2014," dodal Dvonč.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav