Róbert Bezák je čestným občanom Trnavského kraja

  • Spravodajstvo
  • 4. októbra 2013, 08:33
  • Autor:sita/red(i)

Čestné občianstvo Trnavského samosprávneho kraja za celoživotný prínos k rozvoju duchovného života a upevňovanie morálnych hodnôt si vo štvrtok 3. októbra v Trnave prevzal bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. O jeho ocenení rozhodli začiatkom septembra krajskí poslanci. Čestné občianstvo dostal aj kňaz Anton Srholec, akademická maliarka Oľga Bartošíková, bývalý minister životného prostredia László Miklós a profesor Juraj Tölgyessy.

Bezák mal problém dostať sa do Divadla Jána Palárika, pretože ho zastavovali desiatky ľudí, ktorí sa mu prihovárali a chceli sa s ním fotografovať. Netajil, že ďalšie z ocenení, ktoré dostal, ho teší, rovnako aj to, že ľudia v Trnave na neho nezabudli. „Vždy to poteší, keď si všimnú človeka, v mojom príbehu je to ešte silnejšie,“ povedal. Dodal, že kus Trnavy si odnáša aj „na druhú stranu Álp“, kde bude pôsobiť .
Podľa zdôvodnenia ocenenia si Bezák počas troch rokov v úrade arcibiskupa získal srdcia nielen trnavských veriacich. „Svojím jedinečným, ľudským prístupom dal cirkvi novú, mladistvú tvár, stál za projektom Noc kostolov, vznikom arcidiecéznej televízie, podporoval mládežnícke aktivity, bol priamy a otvorený voči veriacim, s ktorými sa stretával počas Hodiny s arcibiskupom, čo bol na Slovensku unikátny projekt,“ uviedol v návrhu na ocenenie župan Tibor Mikuš. Odovzdávanie ocenení významným osobnostiam bolo súčasťou Dňa Trnavského samosprávneho kraja. 

Okrem čestných občianstiev boli dnes odovzdané aj ďalšie ocenenia. Medailu sv. Cyrila a Metoda dostala okrem iných učiteľka Mária Návojová, ktorá stála za katedrou takmer šesť desaťročí. Jej pracovná doba sa nikdy nekončila posledným zvonením školského zvončeka, deťom sa venovala vždy aj po pracovnej dobe. Naposledy jej žiaci dominovali v cyrilometodskej súťaži Cestou dvou bratří vo Velehrade, kde sa v medzinárodnej konkurencii až päť jej šikovných žiakov umiestnilo v prvej desiatke. Rovnakú medailu udelil Mikuš aj podpredsedníčke Národnej rady SR Renáte Zmajkovičovej. 
Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) udeľuje osobám alebo kolektívom Čestné občianstvo a Cenu TTSK za vynikajúce tvorivé výkony, významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, športovej, publicistickej, verejnoprospešnej alebo inej činnosti. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj