Vysokoškoláci sa chcú dostať do praxe

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2013, 13:59
  • Autor:sita

Materiálovotechnologická fakulta STU v Trnave sa zapojila do projektu zameraného na nadviazanie spolupráce vysokých škôl s podnikovou sférou. Jeho cieľom je prispôsobovať vysokoškolské vzdelávanie reálnym potrebám trhu práce. Absolventi vysokej školy by sa tak bez problémov mali uplatniť v podnikovej praxi.

Študenti sa podľa dekana fakulty Olivera Moravčíka v pravidelných anketách dožadujú zvýšenia podielu praxe a exkurzií v podnikoch. Preto je podľa neho národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti vítanou príležitosťou na integrovanie týchto zložiek do štúdia. Najväčšou prekážkou lepšieho prepojenia školy s praxou je podľa neho málo peňazí v školstve, prípadne ich neefektívne prerozdeľovanie. Školy sú tak nútené orientovať sa viac na kvantitu, ako na kvalitu študentov a absolventov. Takéto prerozdeľovanie financií je problémom aj podľa Antona Ondreja so Slovenskej elektromechanickej asociácie. Podľa neho netreba vymýšľať žiadny úplne nový systém, ale vrátiť sa k tomu, čo kedysi fungovalo. Na dnešnom stretnutí so študentmi Materiálovotechnologickej fakulty STU sa prezentovalo viacero podnikateľských subjektov.

Na stretnutiach, ktoré sa konajú v týchto dňoch na zapojených univerzitách a fakultách po celom Slovensku, dostanú študenti informácie o možnostiach priameho zapojenia sa do aktivít národného projektu Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti, ktoré budú prebiehať formou krátkodobých exkurzií alebo dlhodobých vzdelávacích pobytov v praxi, teda v podnikoch a firmách. Študenti v nich budú počas praxe pracovať na konkrétnych odborných témach do ročníkových alebo diplomových prác.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav