Jozefovi Cabalovi zakvitla Jiřina Bohdalová

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2013, 08:35
  • Autor:V. Dusíková

Nad Bankou je záhradkárska osada Lomec. Už tridsaťtri rokov v nej má svoju parcelu aj člen Slovenského zväzu záhradkárov a vinárov Slovenska, Jozef Cabala z Piešťan. Pestuje v nej netradičné plodiny. Bavia ho totiž cudzokrajné rastliny. Rastie mu tam banánovník, jahodový strom, drevina albí-zia, biela jahoda, čokoládovník zo Zanzibaru, muchovník a mnohé iné exotické stromčeky a kríky. Nažlto mu tento rok zakvitla šípová ruža, ktorú šľachtitelia pomenovali podľa obľúbenej českej herečky a komičky Jiřiny Bohdalovej.

„Som už raz taký, nebaví ma pestovať to, čo majú všetci okolo. Za sa-deničky, ktoré si objednávam, som už minul asi tisíc tristo eur. Niektoré sa mi ujali aj zarodili, iným sa v týchto podmienkach príliš nedarí,“ zdôveril sa J. Cabala.

Veľké plody šípok Rosa rugosa sú chutné nielen na čaj, dá sa z nich pripraviť aj džem, ale nám chutili aj surové.

Prezradil, že najväčším tohtoročným prekvapením je, že mu po prvý raz zarodil ebenovník rajčiakový. „Volá sa Diospyros – božské ovocie. Bol som strašne šťastný, keď som medzi listami zazrel asi pred piatimi týždňami zelené plody, pripomínajúce rajčiny. Mali by dozrieť až v zime – naoranžovo,“ smial sa J. Cabala a rukou odhŕňal zelené listy ebenovníka, aby odkryl pre neho vzácne ovocie. Kráčali sme povedľa arónie a zastavili pri kríku mišpule. „Ostal mi z nej len jeden krík, mal krpaté plody, bolo sucho,“ skonštatoval J. Cabala.
Jozef Cabala získal aj takúto parádnu heligónku, je to výstavný kus.

Pestovateľ len mávol rukou a ukázal na slivku Hollywood, ktorá mala nielen červené listy ale aj plody. Chutili sladučko. „Ak by ste si chceli uvariť čaj, dám vám pár veľkoplodých šípok – volajú sa Rosa rugosa,“ a natrhal za hrsť červených plodov, ktoré sme si strčili do vrecka.
O ďalších pestovateľských skúsenostiach záhradkára sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav