doc. MUDr. Tibor Urbánek, CSc. sa dožil 90. rokov

  • Spravodajstvo
  • 2. októbra 2013, 08:55
  • Autor:MsÚ

Medicínu študoval na Lekárskej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave a na Karlovej univerzite v Prahe, kde v roku 1948 promoval. Praxoval u MUDr. Š. Kollára a na internom oddelení v Piešťanoch. Roku 1951 nastúpil na reumatologické oddelenie do Trenčianskych Teplíc k prof. Siťajovi, s ktorým pracoval 40 rokov. Venoval sa problematike alkaptonurie a ochronózy a svoje poznatky zhrnuli spolu so Siťajom a Červeňanským do prvej a doteraz jedinej monografie vo svetovom meradle. Je spoluzakladateľom NÚRCH Piešťany, kde od 1. marca 1953 pracoval ako zástupca riaditeľa.

Predmetom jeho výskumu sa stala epidemiológia reumatickej horúčky, reumatoidnej artritídy a ankylozujúcej spondylitídy. Svoje výsledky predniesol na XV. Kongrese ILAR roku 1981 v Paríži, kde získal cenu AFLAR – Francúzskej spoločnosti pre boj proti reumatickým chorobám. Bol členom stáleho výboru pre epidemiológiu EULAR, podpredsedom Slovenskej reumatologickej spoločnosti, ako aj členom federálneho výboru Čs. reumatologickej spoločnosti. Je členom francúzskej vedeckej spoločnosti COBRA, bol vyznamenaný Medailou J.E. Purkyně. Je autorom vyše 160 prác v domácich i zahraničných periodikách, spoluautorom knižných publikácií a učebných textov. Inicioval výstavbu novej budovy VÚRCH v Piešťanoch a okrem iného dodnes pracuje ako šéfredaktor časopisu Rheumatológia.

Okrem jeho lekárskej a výskumnej práce treba vyzdvihnúť aj jeho odvahu v boji proti fašizmu počas 2. svetovej vojny. Zúčastnil sa SNP v Banskej Bystrici ako zdravotník vo vojenskej nemocnici. Tam pôsobil od začiatku povstania až do jeho potlačenia do ilegality. Zachraňoval životy vojakov a partizánov bojujúcich proti fašizmu. Je zakladajúcim členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Je držiteľom viacerých významných ocenení. Primátor mesta Piešťany Remo Cicutto mu v roku 2003 udelil Cenu mesta Piešťany. v roku 2012 získal Cenu predsedu TTSK.

Jubilantovi k jeho významnému životnému jubileu zaslal blahoprajný list primátor mesta Piešťany Remo Cicutto z ktorého citujeme: Dovoľte mi touto cestou poďakovať sa vám za všetko, čo ste pre šírenie dobrého mena Piešťan urobili. Aj vám vďačíme za to, že tu máme národný ústav reumatických chorôb, na zakladaní ktorého ste sa spolupodieľali, meno Piešťan ste propagovali nielen ako lekár a výskumník tejto významnej inštitúcie, ale aj ako šéfredaktor časopisu rheumatologia, ktorý je známy po celom svete. Obdiv verejnosti ste získavali nielen vďaka vašej práci a jej výsledkom, ale aj svojou úžasnou skromnosťou, pokorou a pracovitosťou. Ste vzorom pre nás všetkých.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf