Architekti predstavia svoju prácu v kúpeľnom meste

  • Spravodajstvo
  • 30. septembra 2013, 10:22
  • Autor:sita/red(i)

Piešťany sa aj tento rok zapoja do podujatia Deň architektúry, počas ktorého môže verejnosť diskutovať s odborníkmi o architektúre verejných priestorov. Poznávacou cyklojazdou budú záujemcov sprevádzať odborníci, ktorí vysvetlia, ako by mal verejný priestor fungovať, pre koho je budovaný a kým je užívaný. Zraz účastníkov je v sobotu 5. októbra o 14:00 pred sochou Barlolámača.

Podujatie sa začne prechádzkou po pešej zóne v sprievode Bohuslava Perneckého, jedného z jej autorov. Piešťanský architekt, ktorý spolu s kolegami za tento projekt získal cenu CE.ZA.AR, objasní svoje zámery, priblíži použité prvky aj materiály. Nasledovať bude zastávka na nedokončenom námestí na Nálepkovej ulici. 
Priestor pred obytnými domami a kanceláriami donedávna slúžil ako nelegálne parkovisko. Existujú plány na jeho úpravu a v budúcnosti sa tam možno rozšíri promenádna atmosféra pešej zóny a napokon príde aj k prepojeniu s priestorom pred Auparkom. Úpravu okolia tohto nákupného centra projektoval taktiež Bohuslav Pernecký. Účastníci Dňa architektúry si preto vypočujú jeho komentár k tomuto miestu. 

Potom sa po Teplickej ulici presunú na bicykloch k mestskej knižnici, ktorá nedávno prešla rekonštrukciou a takisto plní funkciu verejného priestoru. Cyklojazda bude pokračovať cez Floreát, okolo potoka Dubová a Sĺňavy do mestského parku, kde verejnosť oboznámia so svojimi zámermi víťazi súťaže na jeho revitalizáciu. 
Deň architektúry sa skončí v komunitnom centre ŽiWell, výstavou architektonických projektov, ktorých realizácia sa z rôznych dôvodov odkladá. V Čechách, na Slovensku a tento rok aj v Londýne organizuje Deň architektúry občianske združenie Kruh. Cieľom prednášok a diskusií je sprostredkovať dialóg o architektúre medzi odborníkmi a verejnosťou. Podujatie má tiež pomôcť objavovať architektúru, často aj tam, kde zdanlivo žiadna nie je.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava