Polícia: Alkohol za volant nepatrí

  • Spravodajstvo
  • 27. septembra 2013, 09:41
  • Autor:krpz/red

Polícia aj napriek viacerým snahám o zníženie počtu prípadov alkoholu za volantom, zaznamenáva v tomto ukazovateli stagnujúci vývoj. Od januára do augusta zaevidovali policajti Trnavského kraja 467 prečinov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Najviac prípadov odhalili policajti najmä v máji (69) a v júni (75). V auguste polícia zadokumentovala 63 prípadov. Oproti minulému roku došlo v týchto číslach k nepatrnému nárastu.

V priebehu 38. týždňa policajti na cestách Trnavského kraja odhalili 14 vodičov, ktorým pri kontrole na alkohol namerali nad jedno promile alkoholu v dychu. Ďalších 67 vodičov sa kvôli alkoholu za volantom dopustilo priestupku. 
Hoci od novembra 2011 došlo k sprísneniu sankcií, a alkohol za volantom je nad jedno promile posudzovaný ako trestný čin, vodiči aj napriek tomu sadnú za volant „posilnení“ alkoholom. Zákon o cestnej premávke v povinnostiach vodiča stanovuje, že vodič nesmie požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku, alebo viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme.
Aj napriek viacerým preventívnym, ale aj dopravno– bezpečnostným akciám je stále veľa nezodpovedných vodičov, ktorí tak svojim správaním a konaním  ohrozujú nielen seba ale aj iných účastníkov cestnej premávky. 

K  dopravnej nehode s alkoholom došlo v meste Hlohovec. Muž (23) nerešpektoval v križovatke ulíc dopravnú značku Stoj, daj prednosť v jazde!, a hoci sa snažil zrážke zabrániť brzdením, narazil do Škody Octávie, ktorá išla po hlavnej. Vodič VW Polo po náraze nezastavil a krátko na to prešiel do protismeru, kde narazil do stromu. Ani tento náraz ho neodradil. Vodiča zastavil až náraz do zadného blatníka na stojacom aute Ford Kuga. Polícia namerala mužovi po nehode 1,63 promile alkoholu v dychu. 
Polícia tiež namerala alkohol za volantom 28-ročnému Trnavčanovi. V piatok 20. septembra pred polnocou ho kontrolovala ako vodiča Peugeota v obci Špačince. Pri bežnej kontrole mu policajti namerali 1,96 promile alkoholu v dychu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina