Genetický gigant Monsanto vstúpil do Boroviec

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2013, 14:42
  • Autor:vd

Americká spoločnosť Monsanto, zaoberajúca sa výskumom a produkciou geneticky modifikovaných plodín, má svoje centrum aj na Slovensku. Slávnostné prestrihnutie pásky Monsanto innovation center v Borovciach sa konalo vo štvrtok 19. septembra za účasti predstaviteľov spoločnosti, obchodných partnerov a tiež vedenia Centra výskumu rastlinnej výroby (CVRV) v Piešťanoch.

Piešťanskí aktivisti, ktorí bojujú proti zavedeniu geneticky modifikovaných organizmov (GMO), sem tentoraz s transparentmi neprišli. Po dňoch, keď sa márne snažili vyvolať verejnú diskusiu o dopade GMO na životné prostredie a súvislostiach s potravinovou politikou štátu, čakajú na dohodu s riaditeľom CVRV Jánom Kraicom. Ten má ale momentálne plné ruky práce so zachraňovaním desiatok pracovných miest výskumníkov. Súvisí to s ukončením niektorých pokusov v Borovciach.

V tesnej blízkosti Monsanta sa konajú technologické pokusy s modifikovanými kukuricami.

Návštevníci, ktorí prijali pozvanie Monsanta, sa mohli oboznámiť s portfóliom hybridov kukurice obchodnej značky Dekalb a ich využitím. Táto agrochemická firma zasadila na jednotlivých parcelách v extraviláne obce rôzne typy kukuríc. Každá je označená tabuľkou. Pracovníci centra vysvetľovali návštevníkom vlastnosti plodín vyšľachtených na zrno, siláž i do bioplyniek.
Pracovníci Monsanto Innovation Center vysvetľovali návštevníkom prednosti rôznych typov kukuríc značky Dekalb

Tiež sa mohli dozvedieť o výžive kukurice, o pôvodných, historických a medzinárodných materiáloch. Predstavili špeciálny projekt aplikovaný na zrnové kukurice Dekalb a prezentovali aj technologické pokusy s výsevmi kukurice. Záujemcovia o špeciálne odrody zeleniny získali predstavu o pestovaní a výhodách počas prezentácie dcérskej spoločnosti Seminis.
O tom, koľko farmárov pestuje na Slovensku geneticky modifikovanú kukuricu ale aj iné informácie si môžete prečítať v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.
Pozrite si fotogalériu z otvorenie Monsanto innovation center v Borovciach.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea