Jiřina Bohdalová príde do Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 24. septembra 2013, 10:55
  • Autor:MsÚ/red

Pred pätnástimi rokmi sa zrodila myšlienka realizovať festival českého a slovenského umenia pod názvom Piešťanské rendezvous.

Randia v ňom českí a slovenskí umelci, divadlá, hudobné telesá a výtvarníci. V Dome umenia v minulosti hosťovalo veľa významných umelcov českej a slovenskej divadelnej scény. Zo žien to boli napr. Jiřina Jirásková, Květa Fialová, Jana Brejchová, Hana Maciuchová, Eliška Balzerová. Chýbalo jedno vzácne meno Jiřina Bohdalová. Tá so svojimi hosťami po prvýkrát vystúpi na doskách Domu umenia
v Piešťanoch 2.októbra v divadelnej talkshow.

V rámci spoločného turné slovenských speváčok dvoch generácií plného hudobných prekvapení Sme také, aké sme! sa predstaví Beáta Dubasová a Nika Karch v Dome umenia 3.októbra. Radošinské naivné divadlo uvedie svoju novú hru Jánošík po tristo rokoch, s ktorou momentálne žne úspech po celom Slovensku – 8. októbra.

Svoje miesto vo festivale majú aj podujatia pre deti a mládež. Pre najmenších divákov odohrajú v Malej sále dve klasické bábkové rozprávky Kašpárek a princezná a Kašpárek a chytrá princezna. Boučkovo loutkové divadlo v Jaroměři okrem rozprávok deti zasvätí do bábkarského umenia – deti si vyskúšajú majstrovstvo vodenia bábok. Súčasťou podujatia je aj výstava klasických bábok, ktorú si
deti a rodičia môžu pozrieť do konca októbra vo Výstavnej sieni.

Don Quijote de la Mancha– rytier Smutnej postavy a jeho zbrojnoš Sancha Panza sú určite známe postavy. V podaní Bolka Polívky a Jiřího Pechu sme ho uviedli na festivale v roku 2002. Divadlo Kalich z Prahy uvedie predstavenie  s Oldřichom Kaiserom a Jiřím Lábusom 17 októbra.

Zaujímavým podujatím určite bude slovenská premiéra hudobnej revue, pod názvom DI-VI-DLO Jiřího Stivína. Hlavným aktérom večera bude excelentný umelec a hudobník Jiří Stivín, ktorému budú asistovať svojou filmovou účasťou významné osobnosti: B. Polívka, Z. Stivínová, J. Werich, V. Burian, J .Suchý, M. Labuda, M.Lasica, O.Nový, V.Havel, … Netradičný večer plný príbehov, stretnutí, hudby a pohody bude v sobotu 19. októbra.

Pre študentov stredných škôl organizátori pripravili literárno- poetickú kompozíciu z tvorby národného umelca, básnika Jána Smreka Pieseň o najkrajšom stretnutí/poézia moja láska. Program bude  29. októbra v rámci Cyklu literárnych programov, ktoré sú pre študentov príjemným obohatením učebných tém slovenského jazyka.

V dramaturgii festivalu má svoje miesto i filmová projekcia. 15. októbra uvedú komédiu Nežný barbar z roku 1989 v hlavnej úlohe so stálicou festivalu – Bolkom Polívkom. Súčasťou večera bude vernisáž výstavy Človek – Bolek: obrazy, kresby, grafika, fotografie, karikatúra, ktoré sú priamo inšpirované fenoménom Polívka. Výstava bude prístupná pre verejnosť počas celého festivalu vo  vstupoch do Veľkej sály Domu umenia. Toto podujatie ako i celý festival pozdraví (prostredníctvom éteru) sám Bolek Polívka.

Ďalšou zaujímavosťou festivalu bude uvedenie dvoch filmov režiséra Juraja Lehotského: Jeho nový film  Zázrak a úspešný film Slepé lásky odohrajú 22.októbra. Režisér prisľúbil osobnú účasť na filmových projekciách.

Už šiesty rok sa koná výstava Young Art Show. Slávnostná vernisáž spojená s módnou prehliadkou sa uskutoční 4. októbra. Svoje diela bude prezentovať 75 mladých výtvarníkov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Bieloruska, Indie a USA.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila