Naháňačka aktivistov za eurokomisármi a riaditeľom ústavu neúspešná

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2013, 18:35
  • Autor:V. Dusíková

Piešťanskí aktivisti navštívili jedno z testovacích polí neďaleko Boroviec a upozornili na alarmujúce miešanie peľu z GMO rastlín s okolitými kultúrami, čím ich kontaminuje. Po druhýkrát sem prišli aj s transparentmi , pretože sa dozvedeli, že v pondelok 16. septembra by pokusné polia mali kontrolovať audítori Európskej komisie pre oblasť biologickej bezpečnosti. Ich úlohou bolo preveriť, či sa dokonale dodržujú bezpečnostné opatrenia.

Medzi ľuďmi, ktorí  čakali na kontrolné orgány bol aj  Ľubomír Harmanovský z o.z. Sieť  Dobra s partnerkou Veronikou Repkovou, Aurel Rusnák z o.z.  Kvas a ďalší aktivisti z iniciatívy "Preč GMO! Cesta Budúcnosti" dlhodobo sledujúci  praktiky spoločnosti Monsanto.
„Zastupujeme vôľu mnohých občanov, ktorí sa formálne aj neformálne pripojili k iniciatíve. Vzhľadom na nedostatok objektívnych a vyvážených informácii o problematike GMO si kladieme za úlohu vyvolať diskusiu o dopadoch GMO na životné prostredie a súvislostiach s potravinovou politikou krajiny,“ uviedla Veronika Repková.

Aktivisti zažili sklamanie, pretože nielenže sa nevedeli skontaktovať s vedením ústavu a kontrolórmi, ale keď prišli nazad do Piešťan na stretnutie s riaditeľom CVRV, ktoré im avizoval šéf pracoviska v Borovciach, riaditeľa tam nebolo.
Od sekretárky sa dozvedeli, že Ján Kraic o ničom nevedel, ale má záujem sa s nimi stretnúť inokedy. Vraj majú čakať na to, kedy sa im ozve.
„Budeme čakať 24 hodín a potom podnikneme ďalšie kroky,“ povedal Ľ. Harmanovský  v pondelok 16. septembra o 13.00 h.  Keďže sa nemohli s nikým z ústavu skontaktovať, na plote pokusného poľa v Borovciach nechali  pozvánku na verejnú diskusiu na tému: Zavádzanie GMO do životného prostredia vs. prosperujúca potravinová suverenita Slovenska.
Okrem verejnej diskusie chcú usporiadať aj protestný pochod proti zavedeniu geneticky modifikovaných plodín do voľnej prírody. Pochod sa má uskutočniť 12. októbra v Piešťanoch.

 O geneticky modifikovaných plodinách sa dočítate obšírnejšie v Piešťanskom  týždni číslo 38.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina