Čokoláda nemusí byť škodlivou sladkosťou, ale môže liečiť
Čokoláda nie je považovaná za zdravý pokrm. Teória, že táto mnohokrát zatracovaná sladkosť má pozitívny efekt na ľudské zdravie, sa zrodila pred 70 rokmi u panamských Indiánov. Tí, ktorí zostali žiť na ostrove Kuna a pili každý deň okolo troch hrnčekov horkej čokolády, mali výrazne nižší tlak než ich kolegovia, ktorí sa odsťahovali a začali žiť iným životným štýlom. Podľa expertov tento efekt spôsobujú chemické látky nazývané flavonoidy. Tie stimulujú produkciu oxidu dusného, ktorý rozširuje cievy v ľudskom organizme. Okrem Medzinárodného dňa čokolády si dnes – v piatok trinásteho pripomíname i Deň pozitívneho myslenia.
Časopis Cochrane Library uvádza, že čokoládový prášok dokáže znížiť krvný tlak o 2-3 mm/Hg. Podľa lekárov je toto zníženie také malé, že sa nedá s istotou určiť, či sa nejakým spôsobom prejaví na riziku kardiovaskulárnych ochorení. Výskum navyše pracoval s rôznorodou skupinou ľudí, ktorí jedli rôzne množstvá rôzne kvalitnej čokolády. Sami autori článku upozorňujú, že nie je jasné, či dokážu flavonoidy pozitívne pôsobiť u všetkých.
Aj výskum Kalifornskej univerzity v San Diegu naznačuje, že ľudia, ktorí si nechajú päťkrát denne rozpustiť kúsok kvalitnej čokolády v ústach, urobia pre svoje zdravie viac ako jej odporcovia. Slávna herečka Katherina Hepburnová o svojej štíhlej postave tvrdila, že je „výsledkom života založeného na čokoláde“. Americký výskum by jej mohol dať za pravdu. Na projekte sa zúčastnilo viac ako tisíc mužov a žien vo veku od 25 do 80 rokov a pomocou ankety boli rozdelení podľa toho, ako často a aké množstvo čokolády jedia. Vedúca projektu Beatrice A. Colombová na základe výsledkov dospela k presvedčeniu, že pravidelné užívanie čokolády vedie k zníženiu uloženého tuku, pretože dodáva energiu a nepridáva nadbytočné kalórie na rozdiel od iných sladkých potravín.
Aj výskum Kalifornskej univerzity v San Diegu naznačuje, že ľudia, ktorí si nechajú päťkrát denne rozpustiť kúsok kvalitnej čokolády v ústach, urobia pre svoje zdravie viac ako jej odporcovia. Slávna herečka Katherina Hepburnová o svojej štíhlej postave tvrdila, že je „výsledkom života založeného na čokoláde“. Americký výskum by jej mohol dať za pravdu. Na projekte sa zúčastnilo viac ako tisíc mužov a žien vo veku od 25 do 80 rokov a pomocou ankety boli rozdelení podľa toho, ako často a aké množstvo čokolády jedia. Vedúca projektu Beatrice A. Colombová na základe výsledkov dospela k presvedčeniu, že pravidelné užívanie čokolády vedie k zníženiu uloženého tuku, pretože dodáva energiu a nepridáva nadbytočné kalórie na rozdiel od iných sladkých potravín.
Skupina vedcov z Bostonskej univerzity takisto zistila, že unikátny pokrm môže pozitívne vplývať na krvný tlak u ľudí trpiacich hypertenziou. Antioxidačné látky pomáhajú hladkému fungovaniu ciev. Na druhej strane čokoláda obsahuje veľa tukov a cukrov, čo môže na ľudský organizmus pôsobiť nepriaznivo. Horká čokoláda dokáže zlepšiť elastickosť ciev u fajčiarov, tvrdia zase vedci zo Švajčiarska. Sledovali skupinu fajčiarov, ktorí denne jedli horkú čokoládu so 74-percentným obsahom kakaa. Zistili, že sa u nich zlepšila elasticita ciev horných končatín a takisto stav krvných doštičiek.
Ďalší poznatok je z Missourskej univerzity v USA – od čokolády je v USA závislých 40 percent žien a 15 percent mužov. Jej jedenie v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až ku závislosti.
Ďalší poznatok je z Missourskej univerzity v USA – od čokolády je v USA závislých 40 percent žien a 15 percent mužov. Jej jedenie v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až ku závislosti.