Čokoláda nemusí byť škodlivou sladkosťou, ale môže liečiť

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2013, 08:21
  • Autor:jk

Čokoláda nie je považovaná za zdravý pokrm. Teória, že táto mnohokrát zatracovaná sladkosť má pozitívny efekt na ľudské zdravie, sa zrodila pred 70 rokmi u panamských Indiánov. Tí, ktorí zostali žiť na ostrove Kuna a pili každý deň okolo troch hrnčekov horkej čokolády, mali výrazne nižší tlak než ich kolegovia, ktorí sa odsťahovali a začali žiť iným životným štýlom. Podľa expertov tento efekt spôsobujú chemické látky nazývané flavonoidy. Tie stimulujú produkciu oxidu dusného, ktorý rozširuje cievy v ľudskom organizme. Okrem Medzinárodného dňa čokolády si dnes – v piatok trinásteho pripomíname i Deň pozitívneho myslenia.

Časopis Cochrane Library uvádza, že čokoládový prášok dokáže znížiť krvný tlak o 2-3 mm/Hg. Podľa lekárov je toto zníženie také malé, že sa nedá s istotou určiť, či sa nejakým spôsobom prejaví na riziku kardiovaskulárnych ochorení. Výskum navyše pracoval s rôznorodou skupinou ľudí, ktorí jedli rôzne množstvá rôzne kvalitnej čokolády. Sami autori článku upozorňujú, že nie je jasné, či dokážu flavonoidy pozitívne pôsobiť u všetkých.
Aj výskum Kalifornskej univerzity v San Diegu naznačuje, že ľudia, ktorí si nechajú päťkrát denne rozpustiť kúsok kvalitnej čokolády v ústach, urobia pre svoje zdravie viac ako jej odporcovia. Slávna herečka Katherina Hepburnová o svojej štíhlej postave tvrdila, že je „výsledkom života založeného na čokoláde“. Americký výskum by jej mohol dať za pravdu. Na projekte sa zúčastnilo viac ako tisíc mužov a žien vo veku od 25 do 80 rokov a pomocou ankety boli rozdelení podľa toho, ako často a aké množstvo čokolády jedia. Vedúca projektu Beatrice A. Colombová na základe výsledkov dospela k presvedčeniu, že pravidelné užívanie čokolády vedie k zníženiu uloženého tuku, pretože dodáva energiu a nepridáva nadbytočné kalórie na rozdiel od iných sladkých potravín.

Skupina vedcov z Bostonskej univerzity takisto zistila, že unikátny pokrm môže pozitívne vplývať na krvný tlak u ľudí trpiacich hypertenziou. Antioxidačné látky pomáhajú hladkému fungovaniu ciev. Na druhej strane čokoláda obsahuje veľa tukov a cukrov, čo môže na ľudský organizmus pôsobiť nepriaznivo. Horká čokoláda dokáže zlepšiť elastickosť ciev u fajčiarov, tvrdia zase vedci zo Švajčiarska. Sledovali skupinu fajčiarov, ktorí denne jedli horkú čokoládu so 74-percentným obsahom kakaa. Zistili, že sa u nich zlepšila elasticita ciev horných končatín a takisto stav krvných doštičiek.
Ďalší poznatok je z Missourskej univerzity v USA – od čokolády je v USA závislých 40 percent žien a 15 percent mužov. Jej jedenie v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až ku závislosti. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina