V Dubovanoch popierajú, že by zemiak mal byť jedlom chudoby

  • Spravodajstvo
  • 10. septembra 2013, 12:43
  • Autor:jk

Len zriedkavo sa dá vidieť tradičná slovenská plodina v toľkých podobách, no počas Krumpľových hodoch v obci Dubovany to však nie je nič nezvyčajné.

Dátum 8. septembra má zapísaný v kalendári každá miestna gazdinka obľubujúca pochutiny zo zemiakového cesta. Minulý týždeň v nedeľu už po pol tretej hodine popoludní kroky mnohých z nich viedli k jedinému bodu. Ženičky si sebou niesli košíky, krabice i umelohmotné dózy, aby zaplnili prichystané prázdne stoly v sále obecného úradu. S perom v ruke ich tam už netrpezlivo očakával šéf Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov v Dubovanoch Julian Strečanský, aby mu nadiktovali názvy svojich diel.

Počet predložených vzoriek sa napokon ustálil na čísle dvadsaťosem a mohlo sa začať s ochutnávkou. Príchodzí si najprv ostýchavo, no neskôr už bez zábran, uždibovali zo zemiakových čarovaní gazdiniek. „Čo som doteraz ochutnal, ani jedno jedlo nemá hanu. Je to dobrá inšpirácia. Úplne s kľudom by som ho podával aj na hostinách,“ chválil vari za všetkých Ladislav Varga z Trebatíc.
POZRITE SI NAŠU FOTOGALÉRIU
Celú reportáž si môžete prečítať v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa – v predaji oddnes.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard