Ocenenia na balónovej megafieste

  • Spravodajstvo
  • 6. septembra 2013, 08:44
  • Autor:D. Moretová/red

Primátor mesta Piešťany sa v utorok stretol s hlavným organizátorom a letovým riaditeľom Balónovej fiesty v Piešťanom, Francúzom Julienom Zimmerom a jeho manželkou Samiou. Julien Zimmer predstavil svoj projekt, informoval o účastníkoch balónovej fiesty a tiež hovoril o svojich pocitoch z Piešťan.

„Keď som sa dozvedel, že v Piešťanoch sa bude organizovať balónová megafiesta, nevedel som o tomto meste nič. Prezeral som na internete a zistil som, že je to kúpeľné mesto a to bolo všetko. Keď som sem však prišiel, som nadšený. Máte krásne mesto a neuveriteľné množstvo rôznych aktivít, ktoré som za pár dní svojho pobytu zaregistroval. Bude mi cťou prezentovať vaše mesto aj ostatným účastníkom zo zahraničia.“
Rád by bol, aby sa z tohtoročného podujatia stala tradícia, pretože ako vidí, sú tu k tomu všetky ideálne podmienky. „Dokonca aj počasie, čo je pre takúto prezentáciu najdôležitejšie, je ideálne,“ doplnil. Julienov najbližší spolupracovník je jeho manželka Samia, ktorá je tiež z Piešťan nadšená.

V piatok 6. septembra o 15.00 hodine sa po slávnostnom otvorení balónovej megafiesty na letisku uskutoční udeľovanie pamätných plakiet primátora mesta 11 aviatikom – veteránom a účastníkom 2. svetovej vojny, ktorých navrhli miestne organizácie protifašistických bojovníkov a Slovenský letecký zväz.

Ide o tieto osobnosti: Ernest Bagi, poručík vo výslužbe Gustáv GEMBICKÝ, plukovník v zálohe Zdeněk HAVNER, podplukovník vo výslužbe František JANKECH, podplukovník v zálohe Jan KVIZDA, plukovník v zálohe Ing. Ján PAULECH, plukovník v zálohe Ing. Radomil PECA, major vo  výslužbe Miroslav REPÍK, Július SCHVARC, MUDr. Viliam ŠVEC, CSc., MUDr. Tibor URBÁNEK, CSc.

Okrem Piešťancov pamätné plakety dostanú i zahraniční hostia, ktorých navrhol Julien Zimmer. Je to Ian John SHARPE, pilot, ktorý sa ako prvý prihlásil na Balónovú megafiestu do Piešťan. Prišiel z Veľkej Británie, z juhu od Londýna, doteraz má nalietaných v balóne 450 hodín po celom svete.
Plaketu  primátora ďalej dostane Peter GUNNING-STEVENSON, pilot, ktorý spomedzi účastníkov prichádza z najvzdialenejšieho miesta, a tým je Billinghurst West Sussex – vo Veľkej Británii, zatiaľ má nalietaných 300 hodín po celom svete. No a pamiatku na účasť v Piešťanoch si odnesie aj Bennie BOS, oficiálny fotograf Balónovej megafiesty, ktorý do Piešťan prišiel z Holandska.

Bennie po prvýkrát letel v balóne v roku 1994 a hneď ho to očarilo. Odvtedy absolvoval vyše 300 letov v balóne.  Najdlhší let absolvoval z Nemecka do Nórska, trval 33 hodín v balóne na plyn. V rokoch 2002 – 2010 vydával časopis belgických a holandských nadšencov pre balóny. Je známy po celom svete vďaka svojim reportážam, fotografiám a videám z balónu.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana