Bývala skládka komunálneho odpadu je opäť zelená

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. augusta 2013, 10:24
  • Autor:sita/red(i)

Trnava za 3,5 milióna eur zrekultivovala už nevyužívanú skládku odpadu v obci Boleráz. Skládku prekryli štrkovou odplyňovacou vrstvou, ílovým tesnením, drenážnou vrstvou a zeminou v celkovej hrúbke 1,5 metra. Jej povrch bol zatrávnený a po obvode boli vysadené javory, višne, orechy, duby a množstvo kríkov.

Práce na skládke s rozlohou osem hektárov trvali štrnásť mesiacov, samospráva na ne získala peniaze z Kohézneho fondu Európskej únie.
Skládka bola v prevádzke od roku 1982 až do roku 1997, slúžila na uskladnenie komunálneho odpadu pre Trnavu a okolité dediny. Práce na jej rekultivácii začali v júni minulého roku, v priebehu tohto mesiaca boli dokončené. Podľa projektového manažéra mesta Trnava Lukáša Královiča zostáva už len projekt dotiahnuť do konca po administratívnej stránke. . 

Výsledkom rekultivácie je zlepšenie životného prostredia v okolí skládky, ale aj zamedzenie možnosti kontaminácie povrchových a podzemných vôd. Súčasťou prác bolo vybudovanie zbernej nádrže priesakových kvapalín a akumulačnej nádrže, zemných priekop a sanácia zemnej hrádze. Nahromadený skládkový plyn odvádza dvadsaťpäť šácht. 

Celkové oprávnené výdavky na projekt predstavujú takmer 3,6 milióna eur, nenávratný finančný príspevok predstavuje približne 3,4 milióna eur. Mesto Trnava sa na spolufinancovaní podieľalo piatimi percentami z oprávnených nákladov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav