Pri pamätníku si pripomenuli 69. výročie SNP

  • Spravodajstvo
  • 28. augusta 2013, 13:15
  • Autor:sita/red(i)

Vence k pomníku Slovenského národného povstania v Trnave dnes pri príležitosti 69. výročia tejto udalosti položili predstavitelia Národnej rady SR, Trnavského samosprávneho kraja, mesta Trnava a ďalších inštitúcií. Podľa podpredsedu kraja Augustína Hambálka bolo Slovenské národné povstanie veľkou chvíľou našej histórie.

"Odkázali nám – stojte na strane pravdy a spravodlivosti a konajte odvážne. Taký je odkaz, ktorý nám zanechali naši predkovia a my máme nielen možnosť, ale aj povinnosť ho naplniť,“ povedal v príhovore Hambálek.
Dnes sme podľa neho právom hrdí na to, že naši ľudia sa nikdy nezmierili s fašizmom, dokázali sa vzoprieť zlu, bojovali za svoje ideály, podstúpili utrpenie a boli ochotní za svoju vlasť a jej slobodu obetovať aj svoje životy. Veľké uznanie Hambálek vyslovil niekoľkým žijúcim účastníkom Povstania, ktorí sa na dnešnej spomienke zúčastnili. 

Spomienkové zhromaždenie sa konalo na mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišlo do povstania vyše 3 500 vyzbrojených vojakov a dobrovoľníkov Trnavskej posádky. Okolnosti sformovania posádky priblížil predseda OV SZPB Jozef Petráš, ktorý podotkol, že do Povstania z Trnavy neodišli len vojaci, ale aj robotníci, roľníci, úradníci či učitelia.
K dispozícii mali desiatky vozidiel, 320 koní, 130 vozov, veľké množstvo zbraní, streliva a potravín. Posádky z iných miest na západnom Slovensku sa do SNP v tom čase zapojiť odmietli. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina