Piešťany budú opäť filmové

  • Spravodajstvo
  • 27. augusta 2013, 11:40
  • Autor:MsÚ(j)


Už o pár dní sa v Piešťanoch začína 8. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Od 6. do 12. septembra ponúkne bohatú prehliadku domácej a svetovej kinematografie. Do Piešťan v rámci festivalu plánuje prísť aj režisér Ben Wheatley.

Medzinárodný filmový festival Cinematik tento rok ponúkne svojim návštevníkom retrospektívu jedného z najvýznamnejších autorov v dejinách kinematografie Alaina Resnaisa. Diváci budú môcť vidieť 10 jeho dlhometrážnych filmov, 6 krátkometrážnych a tiež kolektívny projekt viacerých režisérov, na ktorom sa Resnais podieľal.

Hlavnú súťažnú sekciu Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Meeting Point Europe aj tento rok zostavilo 17 mladých európskych kritikov. Obsahuje 9 najlepších európskych filmov vyrobených v rokoch 2012 a 2013. Vďaka jedinečnej koncepcii môžu diváci spoznať postoj mladej kritiky k súčasným trendom v európskej kinematografii. O zostave filmov premietaných v rámci sekcie realizovanej pod záštitou Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI, sa pritom rozhodovalo prakticky v celej Európe, keďže kritici pochádzajú z Belgicka, Českej Republiky, Čiernej Hory, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Talianska, Turecka a Veľkej Británie.

Cinematik.doc

Jednou z dvoch súťažných sekcií na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik je súťaž celovečerných slovenských dokumentov s názvom Cinematik.doc. Tento rok sa o cenu Cinematik.doc Award uchádza 11 filmov, ktoré mali premiéru v období od septembra 2012 do septembra 2013. Slovenskú premiéru bude mať na Cinematiku film Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, ktorí si z MFF Karlove Vary odniesli cenu filmových kritikov Fedeora.

V tradičnej retrospektívnej sekcii Rešpekt predstaví Medzinárodný filmový festival Cinematik tvorbu mladého britského režiséra Bena Wheatleyho, ktorý len pred niekoľkými týždňami získal Zvláštnu cenu poroty na MFF Karlove Vary za film Pole v Anglicku. Festival uvedie všetky štyri jeho dlhometrážne filmy, pričom režisér prisľúbil účasť na festivale. Ben Wheatley patrí do zaujímavej generácie britských režisérov, ktorí začali nakrúcať filmy v uplynulej dekáde. Každý z jeho filmov možno zaradiť k inému žánru, vždy ho však uchopí zaujímavým spôsobom. Jeho filmy sa vyznačujú originálnymi nápadmi od zápletiek až po nenápadné drobnosti v druhom pláne obrazu, svojským humorom a precíznou réžiou.

Za hranicou kultu

Medzi tradičné a obľúbené súčasti Medzinárodného filmového festivalu Cinematik patrí polnočná sekcia Za hranicou kultu. Tento rok má podnázov Bez milosti, pretože je venovaná filmom o sériových vrahoch. Slovensko bude v sekcii zastupovať krátky film Petra Czikraia Good Night o tajomnom páre, ktorý si na Štedrý večer prenajme izbu v zabudnutej dedinke. Vo filme hrajú Marko Igonda, Gabriela Marcinková či Judit Bárdos.

Cinematik Piešťany má ambíciu jednak zaplniť medzery v ponuke filmových festivalov na Slovensku a jednak priniesť podujatie, ktorého dlhodobou stratégiou je jasná orientácia na mladého filmového diváka, s dôrazom na rozvíjanie jeho „filmovej gramotnosti”. Stať sa festivalom, ktorý priláka široké publikum najmä svojou atmosférou, nie celebritami a červenými kobercami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana