Náučný chodník informuje o kultúrnych pamiatkach a prírode

  • Spravodajstvo
  • 26. augusta 2013, 08:57
  • Autor:sita/red(i)

Historické pamiatky a zaujímavosti, ale aj prírodné krásy prezentuje náučný chodník, ktorý otvorili v sobotu 24. augusta v obci Chtelnica. Trinásť informačných tabúľ približuje miestny kaštieľ, kostoly, kaplnky, kúriu, ale ponúka spomienku aj na deväť mlynov, ktoré v dedine v minulosti boli.

Obec Chtelnica získala na projekt v hodnote približne 28 tisíc eur peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vďaka cezhraničnej spolupráci s juhomoravskou vinárskou obcou Čejkovice. Jeho súčasťou je podľa starostu Chtelnice Petra Radošinského aj zintenzívnenie spolupráce medzi oboma obcami.
"Jedno spoločné podujatie sme mali už v júni, aj na dnešné slávnostné otvorenie náučného a informačného chodníka sme pozvali obyvateľov Čejkovíc,“ povedal Radošinský. Chtelnica aj Čejkovice majú zhruba rovnaký počet obyvateľov, obe obce majú vo vlastníctve aj kaštiele. Kým čejkovický poskytuje hotelové služby, chtelnický zatiaľ chátra. Obec Čejkovice môže byť podľa Radošinského pre Chtelnicu inšpiráciou v oblasti cestovného ruchu, v ktorom má oveľa viac skúseností. 
Náučný chodník začína na námestí a pokračuje popri národných kultúrnych pamiatkach až do chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Jedna z informačných tabúľ je venovaná aj partnerskej obci.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián