Napínavá hra o peniaze na radnici, Piešťanský týždeň bol pri tom!

  • Spravodajstvo
  • 26. augusta 2013, 16:48
  • Autor:jk

Pre bežného smrteľníka je elektronická aukcia neznámym pojmom a zakázanou zónou zároveň. Mesto Piešťany jednu z nich poriadalo začiatkom augusta a nám sa toto tabu podarilo prelomiť.

Ako tajní agenti sme sledovali jej priebeh, v ktorej sa obracali pre niekoho veľké, pre iného malé sumy. Ako sa to zoberie, v hre bolo takmer 13 tisíc eur. Piešťanský týždeň v podobe jedného zástupcu bol pri tom – dokonca ako člen komisie!  
Treba podotknúť, že to všetko sa mohlo odohrať vďaka ústretovosti vedenia mesta. Ale aj tak som na úplnom začiatku musel prekonať niekoľko úradníckych úskalí: Z miestnosti, kde sa elektronická akcia koná, sa nesmie vychádzať. Na mobil, alebo inú formu komunikácie treba zabudnúť. Je nutné podpísať formulár o mlčanlivosti.
Všetky opatrenia smerujú k tomu, aby sa nemohli vyniesť na svetlo božie žiadne informácie, ktoré by mohli ovplyvniť priebeh aukcie. Nuž čo, v deň D ráno som si pre istotu vypil o pohár minerálky menej a mobil preladil do tichého režimu. Aukcia mala začať o desiatej hodine. V kancelárii už sedeli traja ľudia sledujúci monitor notebooku položeného na stole. Keď ručička digitálnych hodín doskákala na desiatku, akcia sa spustila v intenciách vojenského režimu.
V on-line hre o získanie zákazky na rekonštrukciu plynovej kotolne materskej školy na Ružovej ulici v Piešťanoch sa usilovali tri súťažiace firmy. Predtým svoje ponuky poslali poštou na mestský úrad. Predbežne najvýhodnejšia cena bola 12 tisíc 881 eur. Verejné obstarávanie je termín, ktorý väčšina ľudí pozná, ale málo ktovie ho ovláda. Ak pritiahneme celú problematiku tak trochu za vlasy, dá za tvrdiť, že inštitúcia ako mesto si za dodávateľa chce vybrať najvýhodnejšieho partnera. „Buď oslovíme troch potencionálnych investorov alebo našu požiadavku zverejníme na našej webovej stránke. Potom to vyhodnotíme klasickou „obálkovou“ metódou a vyberieme toho, kto predložil najnižšiu cenu a tak naplníme literu zákonu. Alebo sa môžeme rozhodnúť pre elektronickú súťaž,“ hovorí vedúca odboru správy mestského úradu Eva Pobjecká.
Aj o tom, prečo to na elektronickej aukcii vyzerá ako na hokeji, sa dočítate v rozsiahlej téme najnovšieho vydania Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika