Na začipovanie štvornohých miláčikov zostáva iba šesť týždňov

  • Spravodajstvo
  • 23. augusta 2013, 07:52
  • Autor:red

Prechodné obdobie, keď by ľudia mali dať začipovať svojich štvornohých miláčikov, sa skončí 30. septembra. Odvtedy bude povinnosť čipovať platiť bez výnimky pre všetky spoločenské zvieratá! Podľa nového znenia zákona o veterinárnej starostlivosti platí od 1. novembra 2011 pre všetky novonarodené spoločenské zvieratá povinnosť označiť ich čipom.

Pre zvieratá, ktoré sa narodili pred týmto dátumom, plynie dvojročné prechodné obdobie. To bude ukončené 30. septembra, odkedy bude povinnosť čipovať platiť bez výnimky pre všetky spoločenské zvieratá! Vlastník zvieraťa musí identifikáciu a registráciu zabezpečiť na vlastné náklady. Mikročipy musia spĺňať normu ISO11784. Čip môže nahradiť čitateľné tetovanie. Aplikáciu transpondéra – čipu môže vykonať iba veterinárny lekár.
Pracovníci a dobrovoľníci z piešťanského útulku sa s čipovaním zvierat stretávajú už niekoľko rokov. Bolo to hlavne vtedy, ak si nový majiteľ bral zviera do zahraničia. K celoplošnému čipovaniu pristúpili od januára 2010. Ku koncu júla 2013 v útulku začipovali spolu 1436 zvierat.

Podľa informácií zo stránky Piešťanského informačného centra v meste vykonáva služby veterinára sedem ambulancií.
„Na zavedenie čipu sa klienti u nás nemusia objednávať. Celá procedúra pripomína vakcináciu zvieraťa, prevádza sa však hrubšou ihlou, v ktorej je umiestnený čip. My používame menšie – elektronické mikročipy. Tie sa vpichujú pod kožu na ľavú stranu krku zvieraťa,“ uviedla veterinárna lekárka Silvia Štefáková.

Veterinár začína úkon najprv skenovaním zvieraťa, či už nemá v sebe čip, prípadne obhliadkou, či nemá tetovanie. Čipovať sa nemusia zvieratá s rodokmeňom narodené pred novembrom 2011, ktoré na identifikáciu majú na tele špecifické tetovanie.
Čipy a čítačky sa stali každodennou súčasťou vybavenia veterinárnej ambulancie.

Čipovanie pre niektorých ľudí nemusí byť lacnou záležitosťou. Ceny si veterinári určujú individuálne. Za čip majitelia zvierat môžu zaplatiť od 15 do 40 eur. Suma sa môže líšiť hlavne z dôvodu, že lekár si zaúčtuje napríklad nákup čítacieho zariadenia, vybavenie povolenia na zavádzanie čipov, či viaceré registrácie do rôznych databáz. Do celkovej ceny tiež treba zarátať zavedenie čipu – úkon.

O problematike čipovania sa viac dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián