Trnavská radnica opraví časť stredovekých hradieb z eurofondov

  • Spravodajstvo
  • 22. augusta 2013, 07:56
  • Autor:sita/red(i)

Trnava opraví za 128-tisíc eur časť najviac poškodeného úseku stredovekých hradieb. Peniaze získala zo zdrojov Európskej únie vďaka cezhraničnému projektu s partnerským mestom Břeclav.

"Peniaze použijeme na obnovu časti severného úseku hradobného systému medzi Jerichovou a Hornopotočnou ulicou, konkrétne na jednu vežu a päť metrov hradieb po oboch jej stranách,“ povedala Viera Vančová z Mestského úradu v Trnave.
S prácami sa ráta až na budúci rok po skončení verejného obstarávania, súťaž na dodávateľa môže cenu ešte znížiť. Břeclav si v rámci projektu obnoví podľa Vančovej približne za 50-tisíc eur zámockú vežu.
Hlavným cieľom projektu je rozšírenie ponuky turistických atrakcií a zvýšenie turistickej príťažlivosti Trnavy a partnerského mesta Břeclav. Po obnove úseku hradieb ponúknu obe mestá svojim obyvateľom zážitkové exkurzie do partnerských miest. Súčasťou projektu je aj spracovanie propagačných materiálov na spoznanie turistického potenciálu Trnavy a Břeclavi.
Trnavské hradby patria medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Opevnenie malo obdĺžnikový tvar s rozmermi 800 x 700 m. Vytvorilo priestor 56 hektárov, čím sa Trnava zaradila v 13. storočí medzi najväčšie mestá v strednej Európe. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35. štvorpodlažnými vežami. Veľká časť zachovaných hradieb je vďaka investíciám samosprávy v dobrom stave, severnej časti v dĺžke 250 metrov však hrozí zrútenie.
Na obnovu ďalšej časti hradieb vyčlenila samospráva v tomto roku zo svojho rozpočtu 20-tisíc eur.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián