Barbie bábiky ukážu svoje dizajnérske modely aj v piešťanskom Auparku

  • Spravodajstvo
  • 19. augusta 2013, 10:34
  • Autor:ts/red

Móda sa naprieč poslednými desaťročiami menila od rôznych typov materiálov, strihov, celkového stylingu a všeobecný vkus v oblasti proporcí ženského tela sa tiež časom mení. Len málokedy sa podarí tento vývoj zaznamenať na jedinej výstave, kedy sa modelkou stáva najznámejšia bábika sveta, Barbie.

Približne 600 bábik oblečených do miniatúrnych, často luxusných dizajnérskych šiat, si budú môcť návštevníci piešťanského Auparku pozrieť od utorka 20. augusta, do 15. septembra. 
Autorom unikátnej „módnej prehliadky“ v priestoroch jednej z prevádzok nákupného centra je profesionálny kaderník Marek Tesař. Vlastní zrejme najväčšiu kolekciu bábik Barbie v strednej Európe a dodnes ich získal viac ako 3000. Medzi modelmi sú aj skutočné zberateľské skvosty. Napríklad svadobné šaty, ktoré pre Barbie navrhla svetoznáma módna návrhárka a špecialistka na tento druh oblečenia, Newyorčanka Wera Wang. Ďalšou raritou je napríklad Barbie s vlasmi až po zem nazvaná Totally Hair, uvidíte tiež ebenovú Barbie z Etiópie, a tiež neodmysliteľného partnera umelohmotnej krásky, Kena. 

 „V súčasnosti hľadám zberateľské skvosty pochádzajúce z konca 50. rokov, a tie je dosť zložité zohnať. K týmto starým kúskom sa dostávam väčšinou na zberateľských burzách alebo ich hľadám cez internet,“ hovorí superzberateľ Marek Tesař. 
Podobným spôsobom sa Marekovi podarilo zohnať aj Lilli, predchodkyňu Barbie z roku 1955. Navrhol ju výtvarník Reinhard Beuthien v roku 1952 v Nemecku a pôvodne slúžila ako reklamný darček novín Bild Zeitung. Meno zmenila až po príchode do Ameriky. Lilli patrí vo svete zberateľov bábik medzi vôbec najvzácnejšie úlovky. Na výstave v piešťanskom Auparku ju budete môcť vidieť. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina