M. Vadas: Radil som africkému kráľovi

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. augusta 2013, 11:26
  • Autor:ip

Slovenský spisovateľ a milovník čierneho kontinentu Marek Vadas si našiel cestu aj do Piešťan. V polovici júla sem prišiel predstaviť svoju najnovšiu publikáciu s názvom Čierne na čiernom. Hovoril o písaní kníh, ale hlavne spomenul svoju cestu do Afriky. Prítomným prezradil, že kto okúsil raz africký kontinent, už nikam inam viac nebude chcieť cestovať.

„Prvýkrát som do Afriky, do Kamerunu, išiel v roku 1997. Vtedy som pracoval ako novinár. Po príchode na miesto som zistil, že sem sa určite budem pravidelne vracať. Na tomto africkom kúsku zeme nájdete totiž všetko, čo ľudia od Afriky očakávajú. Sú tam hory, púšť, oceán, nájdete tu animistov, moslimov, kresťanov. Sú tu kráľovstvá a ľudia, ktorí zachovávajú pôvodné tradície, určite narazíte napríklad na liečiteľov a čarodejníkov,“ vyznal sa z pocitov o Afrike M. Vadas.
Spisovateľ si do dnešných dní našiel až deväťkrát čas a financie, aby sa vrátil do Kamerunu. Tu sa v jednom z menších kráľovstiev totiž stal priateľom a neskôr i poradcom kráľa. „Do tohto kráľovstva sa snažím chodiť raz ročne a pri každom probléme byť nápomocný. S kráľom som sa zoznámil tak, že ma zaujímali spôsoby liečby a ich mágia. On ma naučil pozerať sa na svet čiernymi očami a ja zase z opačnej perspektívy. Okrem toho, že v tejto komunite kraľuje, je i liečiteľom. Takmer v každej mojej knihe sa liečitelia objavujú, sú pre mňa dôležití,“ dodal M. Vadas. 
Ďalšie zážitky M. Vadasa z Afriky sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián