Ľudia kritizujú chyby v záchrannom systéme

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. augusta 2013, 11:14
  • Autor:vd

K dôchodkyni, ktorú zrazil autobus zhruba päťsto metrov od nemocnice, nedorazila záchranka ani po dvadsiatich minútach. A hoci záchranári tvrdia, že k nehode, ktorá sa stala 24. júla za okružnou križovatkou na Krajinskej ceste v Piešťanoch, prišli do jedenástich minút, nie je to pravda. Dôkazom sú fotomateriály aj video, ktoré sme natočili z miesta nešťastia.

Nejde nám však o kritiku práce záchranárov. Tí sa v ten horúci deň so sanitkami len tak kmitali. Chceli sme poukázať na chybný systém, ktorý v tomto prípade zlyhal. Našťastie, polícii sa pod tlakom verejnosti podarilo zastaviť sanitku idúcu okolo, ktorá aj keď prevážala pacientku v bezvedomí, poskytla prevoz aj starenke, ktorú prešiel autobus. Tá prežila zázrakom. V piatok 2. augusta, teda desať dní od nehody, ležala na chirurgickom oddelení Nemocnice A. Wintera.
Potvrdila nám to vedúca sekretariátu riaditeľky nemocnice Mária Baďurová: „Pani, ktorá bola účastníčkou dopravnej nehody, je v stabilizovanom stave, zotavuje sa zo zranení. Druhú pacientku, ktorú záchranka previezla v kolapsovom stave, sme v pondelok 29. júla z nemocnice prepustili do Alzheimer centra.“ Záujem o zrazenú starenku prejavil aj muž, ktorý jej poskytoval pomoc pri autobuse a ktorý volal záchranku ako prvý. Bol rád, že štíhla starenka sa zotavuje zo zranení.

Na Facebooku Piešťanského denníka sa po zverejnení článku, fotiek a videa z miesta nehody rozpútala búrlivá diskusia. Ľudia kritizovali najmä systém, ktorý má zjavne nedostatky. Tiež poukázali na to, že najmä starší cyklisti sú na cestách nebezpeční. Dokonca sa ozval i hlas, že sa snažíme nasilu o senzáciu, čo ale nie je pravdou. Iba poukazujeme na chyby, ktoré treba odstrániť. Nijakým spôsobom sme nechceli kritizovať prácu záchranárov. Tí si svoju službu v drvivej väčšine prípadov odvádzajú tak, ako im to ich profesionálne česť káže. Zachraňujú ľudí aj napriek tomu, že ich služby nie sú adekvátne ohodnotené na výplatných páskach.
Názory čitateľov nájdete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián