Spomienka na Eugena Suchoňa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. augusta 2013, 11:33
  • Autor:MsÚ

V pondelok 5.augusta sme si pripomenuli 20. výročie úmrtia významného slovenského skladateľa a čestného občana mesta Piešťany Eugena Suchoňa.

Dlhoročný člen kultúrnej a názvoslovnej komisie Kornel Duffek takto spomína na majstra Suchoňa: "Prvýkrát som sa stretol s podobizňou Eugena Suchoňa na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Všimol som si medzi ostatnými profesormi jeho tak trochu asketickú tvár na tablách absolventov, ktoré viseli na chodbách Reduty. Bolo to v roku 1953. Vtedy som ešte netušil, že sa s ním budem pravidelne stretávať na podujatiach Piešťanského festivalu. Keď jeho Krútňavu uviedol Operný súbor SND v prírodnom amfiteátri, bol uveličený prostredím predstavenia. Povedal, že takú krásnu kulisu akú vytvárali nasvietené staré stromy okolo javiska amfiteátra, nedokážu pripraviť na žiadnej opernej scéne. V lete roku 1978 ma požiadal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Anton Pastírik, aby som pri príležitosti blížiacej sa sedemdesiatky majstra Suchoňa pripravil s ním rozhovor pre mesačník Piešťany. Vždy pedantný a dôsledný pán profesor mi najskôr napísal štyri a pol stránkový list, ktorý si dodnes uchovávam ako vzácnu relikviu. Informuje v ňom o tom, čo o svojom vzťahu k Piešťanom už povedal v minulosti, aby sa v rozhovore nemusel opakovať. V liste medziiným píše: „na začiatku štyridsiatych rokov som kúpil maličký domček za traťou vedúcou do Vrbového. Tu sa zrodili náčrtky prvého obrazu Krútňavy.“ O jeho náklonnosti k Piešťanom svedčí aj to, že keď v posledných rokoch života bol v dôsledku ťažkej choroby odkázaný na ortopedický vozík, nikdy nevynechal otvárací koncert Piešťanského festivalu.
Profesor Suchoň bol dlhoročným predsedom festivalového výboru Piešťanského festivalu. Ako hlboký prejav uznania za jeho prínos pre kultúrny rozvoj mu mesto Piešťany 30. júla 1968 udelilo čestné občianstvo. Zásluhou majstra Suchoňa bol v Piešťanoch vybudovaný aj Domu umenia. Mestské zastupiteľstvo mesta Piešťany na návrh názvoslovnej komisie schválilo pomenovanie ulice v centre Piešťan menom skladateľa ako prejav vďačnosti za všetko, čo urobil na povznesenie kultúrneho života nášho mesta. V roku 2006 na budove nachádzajúcej sa na rohu Suchoňovej ulice bol odhalený tomuto umelcovi pamätník, autorom ktorého je akademický sochár Roman Hrčka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína