Trhovníčky na trhu nepijú množstvá vody, aby neprerobili na toaletách
Uhorková sezóna sa chýli ku koncu a väčšina z nás má už zelené plody záhrad zaliate sladko-kyslým nálevom uložené v policiach. Po čom a kde ste kúpili kilo?
My sme zašli na piešťanský rínok za trhovníčkou Boženou Ondrejkovou z Moravian nad Váhom. V stredu 24. júla pomáhala predávať uhorky svojmu kolegovi. V ten deň musela obmedziť príjem tekutín, pretože by nezarobila ani toľko, čo by minula na poplatky za toaletu.
„Do póbedia sa tie uharky hádam minú,“ povedala B. Ondrejková a dala nám recept na vynikajúce kvašáky. „Tie robím z uhoriek, ktoré mi ostanú. Kvašáky sa však predávať nesmú. Rovnako je zakázané ponúkať domáce vajcia, mäso a mäsové výrobky a tiež cukrovinky a koláče s výnimkou zázvorníkov. Tie musia byť zabalené,“ upozornila predajkyňa. „Moravanka“, ako ju niektorí volajú mala okrem uhoriek na pulte aj viazaničky kôpru, za ktoré pýtala od zákazníkov od 40-50 centov. Cenu si určila podľa veľkosti. Ponúkala i petržlenovú vňať za 20 centov a jedlé tekvičky – kus po 70 centov.
Chcete sa dozvedieť viac? Nové číslo Piešťanského týždňa je už predaji.